papas-fragkiskos

21/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αλβανία σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος

Στα Τίρανα μεταβαίνει σε ένα ταξίδι αστραπή ο πάπας Φραγκίσκος για να «προωθήσει ένα μοντέλο θρησκευτικής συνύπαρξης». Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για κίνδυνο επίθεσης από τζιχαντιστές.
      Pin It

Επίσκεψη  λίγων ωρών στην Αλβανία πραγματοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο αεροδρόμιο των Τιράνων, τον υποδέχθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ο οποίος του χάρισε Ένα κύπελλο με χώμα από την Αλβανία.

Ο ποντίφικας θα λειτουργήσει σε κεντρική πλατεία «Μητέρα Τερέζα» της αλβανικής πρωτεύουσας, αναμένεται να συναντηθεί με τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες, θα χοροστατήσει σε δέηση για τη στα Τίρανα και θα επισκεφθεί κοινωνικό κέντρο 20 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.

Στόχος του είναι «να προωθήσει το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης και να ενθαρρύνει το κλίμα γαλήνιας συνύπαρξης ανάμεσα στις θρησκείες, που μπορεί να αποτελέσει μήνυμα και για άλλα μέρη του κόσμου, καθώς στην Αλβανία συνυπάρχουν οι μουσουλμάνοι, οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι χριστιανοί», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι.

Πρόκειται η δεύτερη επίσκεψη ενός Πάπα στην Αλβανία, ύστερα από αυτήν του Πάπα Ιωάννη Παύλου στις 23 Απριλίου 1993, λίγο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Φραγκίσκος  θα «αποτίσει φόρο τιμής στους κληρικούς που αντιστάθηκαν στους 'τρομερούς διωγμούς' του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα», εξήγησε ο πατήρ Λομπάρντι.

 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 

Οι αρχές της χώρας έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν υποθετικές απειλές επίθεσης από τους οπαδούς των τζιχαντιστών εναντίον του Πάπα.

Συνολικά 2.500 αστυνομικοί θα είναι σε επιφυλακή επί 11 ώρες, όσο θα διαρκέσει η επίσκεψη του Χόρχε Μπεργκόλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 50 ελεύθεροι σκοπευτές θα αναπτυχθούν στα υψηλότερα σημεία των περιοχών από όπου θα περάσει ο Ποντίφικας, ενώ θα υπάρχουν 27 σημεία διέλευσης και ελέγχου.

Το Βατικανό, το οποίο θα ενισχύσει τα μέτρα προστασίας του Φραγκίσκου στη Ρώμη έχει αρνηθεί ότι υπάρχει λόγο ανησυχίας από συγκεκριμένο κίνδυνο επίθεσης κατά τη διάρκεια της παραμονής του Πάπα στα Τίρανα.

Στον ιταλικό τύπο όμως υπάρχουν αναφορές για ενδεχόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια του ποντίφικα από πιθανή παρουσία των οπαδών του Ισλαμικού Κράτους από το γειτονικό Κόσσοβο.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top