limani-ploio-desimo

21/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρές οι ζημιές στο πλοίο «Europa Link»

Έχει απαγορευτεί ο απόπλους για το επιβατηγό - οχηματαγωγό, που τα ξημερώματα της Κυριακής προσέκρουσε στη νησίδα «Περιστέρες». Έχει πάρει κλίση στο λιμάνι της Κέρκυρας. Το πλήρωμα έκλεισε τις υδατοστεγείς θύρες και έτσι αποφεύχθησαν τα χειρότερα.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Την τύχη με το μέρος τους φαίνεται ότι είχαν οι 693 επιβάτες και τα 70 μέλη του πληρώματος του επιβατηγού – οχηματαγωγού «EUROPA LINK» σημαίας Ιταλίας, των «Μινωϊκών Γραμμών» (ιταλικών συμφερόντων) που τα ξημερώματα της Κυριακής προσέκρουσε στη νησίδα «Περιστέρες», στο βορειοανατολικό άκρο της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χάριν στην καλή λειτουργία των υδατοστεγών θυρών του πλοίου, καθώς αυτό είναι σύγχρονο, ναυπηγήθηκε το 2007, αποφεύχθησαν τα χειρότερα. Όταν το πλήρωμα κλείσει τις υδατοστεγείς θύρες , απομονώνονται τα στεγανά διαμερίσματα και το νερό που αρχίζει και μπαίνει δεν κατακλύζει όλους τους χώρους του σκάφους.

Για το λόγο αυτό το «Europa Link» κατάφερε να φθάσει μόνο του στο λιμάνι της Κέρκυρας και να αποβιβαστούν με ασφάλεια οι 693 επιβάτες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1998 είχε σημειωθεί ακριβώς το ίδιο ατύχημα στο ίδιο σημείο, πάλι με πλοίο των «Μινωϊκών Γραμμών», το «Πασιφάη»( το 2009 πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία) το οποίο έκανε το παρθενικό του ταξίδι στην Ιταλία.

Και σ’ αυτή την περίπτωση επειδή το πλοίο ήταν νεότευκτο το πλήρωμα είχε κλείσει τις υδατοστεγείς θύρες, με αποτέλεσμα το κακό να μείνει μόνο στο ρήγμα των 70 μέτρων.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει μέχρι και αυτή την στιγμή πως ακριβώς έγινε το ατύχημα, καθώς την ώρα εκείνη (περίπου 3 τα ξημερώματα) ο καιρός ήταν πολύ καλός και ο φάρος που βρίσκεται στην περιοχή λειτουργούσε κανονικά.

Το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα Ιταλίας με 693 επιβάτες, 70 άτομα πλήρωμα και 366 οχήματα.

Αμέσως μετά την πρόσκρουση ενημερώθηκαν οι λιμενικές αρχές και απέπλευσε για το σημείο πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο συνόδευσε το «Europa Link» μέχρι το λιμάνι της Κέρκυρας, όπου κατέπλευσε περίπου στις 4 τα ξημερώματα.

Εκεί έδεσε με τη βοήθεια δυο ρυμουλκών και όλοι οι επιβάτες -αν και τρομαγμένοι, καθώς την ώρα της πρόσκρουσης κοιμόντουσαν στις καμπίνες τους- αποβιβάστηκαν με ασφάλεια, οι οποίοι -με ευθύνη της εταιρείας- μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ στο πλοίο παγιδεύτηκαν τα 366 οχήματα.

Αρχικά δεν μπορούσαν να ανοίξουν οι καταπέλτες για να βγουν τα οχήματα, παρά το γεγονός ότι το πλοίο πρυμνοδέτησε γιατί μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής ήταν πλαγιοδετημένο. Τελικά, γύρω στις 2 το μεσημέρι, το πρόβλημα λύθηκε και ξεκίνησε η αποβίβαση των οχημάτων.

Στο μεταξύ ο δύτης που βούτηξε διαπίστωσε στη δεξιά πλευρά τους σκάφους την ύπαρξη δυο μεγάλων ρηγμάτων και πολλών μικρών , ενώ το πλοίο έχει ήδη πάρει μια μικρή κλίση. Δίπλα του βρίσκονται συνεχώς δυο ρυμουλκά.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι διαπίστωσης της ζημιάς και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

 

efsyn.gr

Scroll to top