koimomeni-ksipnise

22/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, παρουσίαση του βιβλίου «Χαμαιλέοντες» του Αλέξη Σταμάτη, έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και το μουσικό τρίο «123 Swing», ανάμεσα στις αποψινές εκδηλώσεις.
      Pin It

getFile«Χαμαιλέοντες» στο «Φίλιον»

 

Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το «Φίλιον» οργανώνουν σήμερα στις 20.30, στο γνωστό αθηναϊκό καφενείο (Σκουφά 3, τηλ. 2103637758), την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Σταμάτη (φωτογρ.) «Χαμαιλέοντες». Για το βιβλίο θα συνομιλήσει ο συγγραφέας με τον ομότεχνό του Θανάση Χειμωνά. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Εύα Σιμάτου. Συντονίζει και προλογίζει ο υπεύθυνος της σειράς, Θέμης Ροδαμίτης.

 

……………………………………………

getFile (2)Αλλαγή ημερομηνίας για το Γκαλά Μπαλέτου

 

Το προγραμματισμένο Gala Μπαλέτου με τίτλο «AVE MAYA», αφιερωμένο στη θρυλική μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια για αύριο Τρίτη 23/09, μεταφέρεται για το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 στις 21.00 στο Ηρώδειο, λόγω απρόβλεπτου κωλύματος που προέκυψε την τελευταία στιγμή. Η Μάγια Πλισέτσκαγια δηλώνει ότι θα είναι παρούσα στη νέα ημερομηνία του Gala. Τα εισιτήρια που έχουν προαγοραστεί ισχύουν ως έχουν, για τη νέα ημερομηνία. Πληροφορίες: 2107234567. Το Gala Μπαλέτου «Ave Maya» σηματοδοτεί και το τέλος των παραστάσεων για φέτος στο Ηρώδειο.

 

……………………………………………

getFile (1) 1, 2, 3, πάμε για σουίνγκ

 

Το μουσικό τρίο «123 Swing» έρχεται να ξεσηκώσει τους λάτρεις της τζαζ-σουίνγκ σκηνής, απόψε (21.00) στον κήπο του Black Duck Garden.

 

Τρεις γυναίκες performers, παρέα με τον Νίκο Δρογώση στα πλήκτρα και τον Μάνο Λούτα στο κοντραμπάσο, δημιούργησαν ένα ατμοσφαιρικό jazz-swing γκρουπ και έρχονται να μας ταξιδέψουν στην αίγλη περασμένων δεκαετιών. Προερχόμενες από τον χώρο της όπερας, οι 123 Swing εμπνέονται από τα αντίστοιχα αμερικανικά γκρουπ του ’30, όπως οι Andrews Sisters, και επιστρατεύουν το ταλέντο τους, παρουσιάζοντας ένα σόου με κέφι και vintage αισθητική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει swing επιτυχίες, αλλά και ανατρεπτικές διασκευές ελληνικών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, του Μανώλη Χιώτη και του Βασίλη Τσιτσάνη. Black Duck Garden – Μουσείο Πόλεως Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ. 2103252396).

 

……………………………………………

 Ενα σπίτι γεμάτο τέχνη

 

Φόρο τιμής σε μια φίλη και δωρήτρια του Μουσείου Μπενάκη αποτελεί η έκθεση «Το σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα έως τις 28 Σεπτεμβρίου (Κριεζώτου 3, τηλ. 2103615702).

 

lida-vardinogianniΚόρη του Ιωάννη και της Ειρήνης Κατακουζηνού, ανιψιά του συλλέκτη και ευεργέτη Ευριπίδη Κουτλίδη, η Λήδα Βαρδινογιάννη μεγάλωσε ανάμεσα στους ανθρώπους της τέχνης. Η αγάπη της οικογένειάς της για την τέχνη, αλλά και οι φιλικές σχέσεις που η ίδια καλλιέργησε με σπουδαίους Ελληνες καλλιτέχνες, της επέτρεψαν να δημιουργήσει μια προσωπική συλλογή από σημαντικά έργα της νεοελληνικής ζωγραφικής, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.

 

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, μεταξύ άλλων, έργα των Κωνσταντίνου Βολανάκη, Νικηφόρου Λύτρα, Ορέστη Κανέλλη, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργου Γουναρόπουλου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, καθώς και μια μικρή συλλογή χαρακτικών ξένων δημιουργών (Πικάσο, Μαρξ Ερνστ, Σαγκάλ). Τα έργα πλαισιώνονται από σπάνια έπιπλα, πορσελάνες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που προέρχονται από την προσωπική συλλογή της Λήδας Βαρδινογιάννη, με σκοπό να αποτυπωθεί η γοητευτική ατμόσφαιρα μιας αστικής αθηναϊκής οικίας.

 

……………………………………………

 Βραδιά γνωριμίας με τη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens

 

Σε μια εποχή που ορχήστρες κλείνουν η μια μετά την άλλη, η ίδρυση της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens είναι γεγονός, και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική χορηγία από πίσω της. Σήμερα, στις 19.00, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550), με ελεύθερη είσοδο, θα γίνει η πρώτη γνωριμία της ορχήστρας με όσους πιστεύουν στο κάλεσμα και τους στόχους της και επιθυμούν να τη γνωρίσουν από κοντά.

 

Θα ακουστούν λεπτομέρειες της ίδρυσής της από τον ιδρυτή και μουσικό διευθυντή της ορχήστρας Βασίλη Τσαμπρόπουλο, μαζί με μουσικό πρόγραμμα, με σολιστικά έργα από τους κορυφαίους μουσικούς που συνθέτουν το σώμα της, το οποίο αριθμεί τα 80 μέλη συνολικά.

 

……………………………………………

Ολόκληρο το πρόγραμμα των κινηματογράφων και των θεάτρων στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση www.efsyn.gr και στην έντυπη έκδοση του Σαββατοκύριακου.

 

……………………………………………

 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

 

«Στο Σπίτι»

 

του Αθανάσιου Καρανικόλα. Με τους Μαρία Καλλιμάνη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

 

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου, μία από τις καλύτερες ελληνικές (και όχι μόνο) ταινίες της χρονιάς. Προβάλλεται αποκλειστικά σήμερα, μια βδομάδα πριν από την έξοδό της στις αίθουσες. Odeon Οπερα, 20.00

 

……………………………………………

ΘΕΑΤΡΟ

Επιλογές

 

Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη ([email protected])

 

ΤΣΑΪ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

 

(Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 2110120936)

«Το ελεύθερο ζευγάρι» – Κωμωδία των Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε.

Χρ. Βογιατζή, Γ. Κοντοπόδης.

Σάββ., Κυρ. 19.15, Τετ.-Παρ. 21.45

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

 

(Κύπρου 91Α, Κυψέλη, 2130040496)

«Ο Μέγας Ανατολικός» του Ανδρέα Εμπειρίκου (θεατρική διασκευή)

Μπ. Γαλιατσάτος, Κ. Μαούτσου

Σάββ., Κυρ. 21.30

 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

(Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, 2105288170)

• Κεντρική Σκηνή

«Μεφίστο» των Αριάν Μνουσκίν, Κλάους Μαν

Μ. Ασλάνογλου, Β. Βολιώτη, Μ. Ζορμπά

Τετ.-Σάββ. 20.00, Κυρ. 19.30

• Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

«Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές

Θ. Μπαζάκα, Μ. Ναυπλιώτου, Γ. Κοτανίδης

Τετ.-Σάβ. 21.00, Κυρ. 19.30

 

getFile (3)

«Η ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΞΥΠΝΗΣΕ»

 

των Ξένιας Καλογεροπούλου, Θωμά Μοσχόπουλου

ΑΚΡΟΠΟΛ (Ιπποκράτους 9-11, 210-3643700), για ακόμη 2 παραστάσεις!

26.09: 20.00, 28.09: 18.00

 

Μια διασκευή από το γνωστό αγαπημένο παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης. Τι θα γινόταν αν η πριγκίπισσα του παραμυθιού ξυπνούσε στην εποχή μας; Ποιος θα της έδινε τώρα το φιλί και πώς θα επιβίωνε στον κόσμο τού σήμερα; Ενα πειραγμένο παραμύθι με νεράιδες, πύργους και πριγκιπόπουλα, αλλά και με αυτοκινητόδρομους, τρένα, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, όπου η πριγκίπισσα δουλεύει σκληρά για να ζήσει και κερδίζει με το σπαθί της τον έρωτα του σύγχρονου πρίγκιπα.

 

Σκην.: Β. Θεοδωρόπουλος. Ερμηνεύουν: Αμαλία Αρσένη, Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστος Πίτσας κ.ά.

 

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

 

(Κτίριο Η, 2109282900)

«Πάπισσα Ιωάννα – Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη» του Δημήτρη Μαυρίκιου

Ρ. Οικονομίδου, Σπ. Ανδρεόπουλος, Αλ. Βάρθης, Απ. Παπαδαμάκη, Γ. Σκαφιδά

23/9: 21.00 και 24.00

 

 

ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

 

(Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, 2107223010)

«Δύο γυναίκες χορεύουν» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ.

Χρ. Διαβάτη, Θ. Ματίκα

Τετ., Κυρ. 19.00, Πέμ. 20.00, Παρ., Σάββ. 21.00

 

…………………………………………….

 getFile (4)ΣΙΝΕΜΑ

Επιλογές

 

Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού

 

 

 

«Μαγεία στο Σεληνόφως»

του Γούντι Αλεν. Με τους Κόλιν Φερθ, Εμα Στόουν.

 

Ο Γούντι Αλεν «ξεπετά» μια αφοπλιστικά χαριτωμένη κομεντί, παρότι μοιάζει σαν να την έγραψε μέσα σε πέντε λεπτά. Οι δύο πρωταγωνιστές δεν αφήνουν τα μάτια να περιπλανηθούν από την οθόνη.

 

«The Lunchbox»

του Ριτές Μπάτρα. Με τους Ιρφάν Καν, Νιμράτ Καούρ.

Ρομαντική ταινία εξαιρετικής λεπτότητας, με πλούσια γεύση από Βομβάη. Αν ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι, αυτή η ταινία είναι το ιδανικό ορεκτικό.

 

«Ο Νο 1 Καταζητούμενος»

του Αντον Κόρμπιν. Με τους Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Ρόμπιν Ράιτ, Γουίλεμ Νταφό.

Μια από τις τελευταίες μας συναντήσεις με τον Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν στην οθόνη, ένα δυνατό, ατμοσφαιρικό θρίλερ του Τζον ΛεΚαρέ.

 

 

«Φύλακες του Γαλαξία»

του Τζέιμς Γκαν. Με τους Κρις Πρατ, Ζόι Σαλντάνα, Ντέιβ Μπαουτίστα, Μπράντλεϊ Κούπερ, Γκλεν Κλόουζ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Βιν Ντίζελ.

Η πιο διασκεδαστική ταινία με αντι-υπερ-ήρωες της σεζόν, βασισμένη περισσότερο σ’ ένα έξυπνο σενάριο, παρά στα ψηφιακά εφέ, τα οποία ωστόσο αφθονούν!

 

«Boyhood»

του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ.

Με τους Ιθαν Χοκ, Ελαρ Κολτρέιν, Πατρίσια Αρκέτ, Λόρελαϊ Λίνκλεϊτερ.

Γυρισμένη μέσα σε 12 χρόνια, η ταινία παρακολουθεί ένα αγόρι που μεγαλώνει, σ’ ένα από τα καλύτερα φιλμ της δεκαετίας.

 

Scroll to top