22/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική επιστροφή με το βλέμμα στο 2017

ΓΑΛΛΙΑ Ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κεντροδεξιού UMP με νέο πολιτικό προφίλ, κλείνοντας το μάτι για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2017. Αντιδράσεις λόγω των περιπετειών του με τη γαλλική Δικαιοσύνη.
      Pin It

ΠΑΡΙΣΙ της Ηρας Φελουκατζή

 

REUTERS/Eric Gaillard Μπλουζάκια που προωθούν την υποψηφιότητα Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές του 2017

Μπλουζάκια που προωθούν την υποψηφιότητα Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές του 2017 REUTERS/Eric Gaillard

Την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή ανακοίνωσε επίσημα ο Νικολά Σαρκοζί, την Παρασκευή στο facebook και στη συνέχεια χθες, με δηλώσεις του σε ΜΜΕ και με τηλεοπτική του συνέντευξη. Προσδιόρισε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος (UMP) και πρόβαλε ένα νέο πολιτικό προφίλ. Η πρώτη του αυτή στρατηγική πρωτοβουλία θα του επιτρέψει στη συνέχεια να προετοιμάσει την ανάκτηση της προεδρικής εξουσίας, λανσάροντας την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2017. Πολιτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ο τέως πρόεδρος έχει αλλάξει, εκτιμούν ότι παρασύρει τη χώρα σε μακρά προεκλογική εκστρατεία και τονίζουν ότι οδεύει σε ναρκοθετημένο έδαφος λόγω των περιπετειών του με τη γαλλική Δκαιοσύνη.

 

Ο Σαρκοζί επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο με στόχο να πάρει τη ρεβάνς μετά την ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές του 2012. Θέλησε να εμφανιστεί ως ο «σωτήρας» του πολυδιασπασμένου UMP, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο 59χρονος πολιτικός δήλωσε ότι θα προτείνει στους Γάλλους μια νέα πολιτική επιλογή για την έξοδο από την κρίση. Υποστήριξε ότι είναι φορέας νέων ιδεών, που θα του επιτρέψουν να επιτύχει τη βαθιά αναδιοργάνωση και συσπείρωση της Κεντροδεξιάς πέρα από τα παραδοσιακά όρια. «Θα αλλάξω το όνομα του κόμματος, θα εγκαταστήσω μια νέα οργάνωση, θα κερδίσω νέα μέλη και χορηγούς, για να αποκαταστήσω την οικονομική κατάσταση», δήλωσε.

 

Η Αριστερά θέλησε να δείξει ότι η επάνοδος του Σαρκοζί είναι κοινότοπο γεγονός, που αφορά έναν υποψήφιο στην ηγεσία κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Φρανσουά Ολάντ οχυρώνεται πίσω από τον προεδρικό του ρόλο και αποφεύγει να εκτεθεί στην πρώτη γραμμή απέναντι στον πρώην αντίπαλο, τονίζοντας ότι «δεν είναι υποψήφιος, είναι ο πρόεδρος» και υπέδειξε ότι ο αντίλογος με ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι ρόλος του πρωθυπουργού.

 

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η πολιτική επάνοδος του Σαρκοζί «δεν αλλάζει τίποτε» και ότι «ο δημοκρατικός διάλογος για τον απολογισμό της Δεξιάς, για το πρόγραμμά της, για την οικονομική κατάσταση, θα πραγματοποιηθεί μελλοντικά στο Κοινοβούλιο».

 

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, δήλωσε ότι «ο απολογισμός της θητείας του Σαρκοζί είναι το βαρύ του φορτίο» και υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί την υποψηφιότητά του «ως μέσον για να ξεφύγει ή να απομακρυνθεί από τις δικαστικές του περιπέτειες». Στη Δεξιά, ο δημοφιλής πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ εκτίμησε ότι «ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία» και επιβεβαίωσε ότι θα βαδίσει μέχρι τέλους στην πρόθεσή του να διεκδικήσει προεδρική υποψηφιότητα στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς.

 

Μνηστήρες και αντιδράσεις

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αναφέρθηκε στην επάνοδο του Σαρκοζί δηλώνοντας: «Δεν πιστεύω στους σωτήρες». Προσδιόρισε ότι θα επιδιώξει να μείνει «υπεράνω της εκστρατείας για την προεδρία του δεξιού Κόμματος UMP», με στόχο την προεδρική υποψηφιότητα το 2017.

 

Πολυάριθμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι, με ποσοστό 61%, αποδοκιμάζουν την υποψηφιότητα του Σαρκοζί για την ηγεσία της UMP, ενώ σε ποσοστό 67% θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει. Παρ’ όλο που η εικόνα του έχει διαβρωθεί στην κοινή γνώμη, το 52% πιστεύει ότι ο Σαρκοζί έχει «τα φόντα για πρόεδρος», αλλά η προσωπικότητά του προκαλεί ανησυχία σε ποσοστό 51% των Γάλλων και μόνο το 29% τον θεωρεί έντιμο.

 

Η ανακοίνωση της πολιτικής επανόδου του Σαρκοζί, την επομένη της τέταρτης συνέντευξης Τύπου του Γάλλου προέδρου στα Ηλύσια, επισκίασε τον αντίκτυπό της. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη είναι δυσμενείς: 76% των Γάλλων δεν βρήκαν τον Ολάντ πειστικό και μόνο 13% τον υποστηρίζουν.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top