22/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να προχωρήσουν οι ακεφαλαιοποιήσεις Tράπεζας Αττικής και Πανελλήνιας»

Οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ κάνουν λόγο για τεχνητούς περιορισμούς και «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνους την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.
      Pin It

Συμπλέει με τις διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής και της Πανελλήνιας Τράπεζας η ΟΤΟΕ, ζητώντας να αρθούν οι τεχνητοί περιορισμοί και τα προσχήματα και να προχωρήσει άμεση η ανακεφαλαιοποίησή τους. Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο φωτογραφίζουν την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος ως τους φορείς που θέτουν τα προσκόμματα αυτά. Αλλωστε πρόκειται για τις τράπεζες που πήγαν κόντρα στο ρεύμα και δεν συγχωνεύτηκαν με τις «αμαρτωλές» για την πορεία της οικονομίας συστημικές τράπεζες, που αποτελούν και τις κυρίαρχα υπεύθυνες για τα 6 χρόνια κρίσης που βιώνει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής και της Πανελλήνιας Τράπεζας θα συμβάλει σε μια θετική πορεία του τραπεζικού συστήματος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά όσον αφορά την πρώτη, οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι πρόκειται για μια τράπεζα με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υπερδιπλάσιους των απαιτούμενων από τη Βασιλεία ΙΙ – ΙΙΙ (16% έναντι 8%) και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της (με 400 εκατ. ευρώ) θα φτάσει στα επίπεδα του 24%, ενώ έχει για 3 τρίμηνα συνεχώς οργανική κερδοφορία.

 

Για την υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών, η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ αποφάσισε να ζητήσει συναντήσεις με την κυβέρνηση (πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο, υπουργό Οικονομικών), με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, με τους αρχηγούς των κομμάτων, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τους θέσει τα προβλήματα αυτά, να αναπτύξει τις θέσεις της που αφορούν τη διατήρηση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα, τη διασφάλιση της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συμβολή των τραπεζών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΣτΕ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ: ΟΛΑ ΚΑΛΩΣ ΚΑΜΩΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Νόμιμη κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας, το σπάσιμό της και η μεταβίβαση τμήματός της στην Τράπεζα Πειραιώς. Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιάς τους και διάφοροι εργαζόμενοι της ΑΤΕ. Η Ολομέλεια έκρινε πως είναι νόμιμες οι πράξεις της διοίκησης και έχουν επαρκή αιτιολογία. Και αυτό γιατί αναλύονται στοιχεία που καταδεικνύουν την έλλειψη ρευστότητας, την κεφαλαιακή ανεπάρκεια, την υστέρηση στην πλειονότητα των εποπτικών κριτηρίων και στα επιχειρηματικά κριτήρια παραγωγικότητας, αποδοτικότητας, λειτουργικού κόστους. Υπέρ του κύρους των προσβαλλομένων πράξεων είχε υποβάλει παρέμβαση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τονίζοντας ότι τυχόν ακύρωση των προσβαλλομένων θα ενείχε σοβαρούς κινδύνους για τη συστημική ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Τζ.Ρ.

 

Scroll to top