ghani

22/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον Γάνι

«Είπα επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας ότι οι αντίπαλοί μας του χθες θα είναι οι εταίροι μας του αύριο», υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου, μετά τη νίκη του.
      Pin It

Ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, χαιρέτισε σήμερα (Δευτέρα) την «πρώτη» δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας στην ιστορία της χώρας και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα φέρει την «ειρήνη».

«Είναι μια μεγάλη νίκη για το αφγανικό έθνος: για πρώτη φορά στη μεγάλη μας ιστορία, η εξουσία μεταβιβάστηκε από τον ένα εκλεγμένο πρόεδρο στον άλλο χάρη στην ψήφο του έθνους», δήλωσε σήμερα ο Γάνι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής σχετικά με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Ο Γάνι, ένας οικονομολόγος 65 ετών και πρώην υπουργός Οικονομικών από το 2002 ως το 2004, θα διαδεχθεί τον Χαμίντ Καρζάι ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν και την στρατιωτική επέμβαση των Δυτικών στη χώρα το 2001. Ο Καρζάι επανεξελέγη στην προεδρία δύο φορές, στις εκλογές του 2004 και του 2009, όμως βάσει συντάγματος δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία.

Πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Άσραφ Γάνι ορίστηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιουνίου μετά την υπογραφή κατανομής της εξουσίας με τον αντίπαλό του Αμπντουλά Αμπντουλά ο οποίος είχε καταγγείλει τα φαινόμενα μαζικής νοθείας στις εκλογές αυτές.

«Είπα επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας ότι οι αντίπαλοί μας του χθες θα είναι οι εταίροι μας του αύριο», υπογράμμισε ο Γάνι στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου μετά τη νίκη του.

«Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει ευθύνη προς όλους τους Αφγανούς, έχουμε δει αρκετό αίμα να χύνεται», υπογράμμισε καλώντας «όλες τις πλευρές» να χτίσουν το μέλλον της χώρας.

Βάσει της χθεσινής συμφωνίας θα δοθεί σε ένα μέλος της εθνοτικής μειονότητας του Αμπντουλά, τους Τατζίκους, η θέση του «επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας», δηλαδή του πρωθυπουργού, και κυβερνητικές θέσεις.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top