23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντληση κλοπών

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Το σύστημα… Ας πούμε… ένα σύστημα: η λέξη… εφαρμόζει παντού∙ γενικώς, για ό,τι κακό, όλο και κάποιο σύστημα θα φταίει. Ιεραρχικά, υπεράνω όλων ίσταται το Σύστημα (με σίγμα κεφαλαίο). Υποδιαιρείται και διακλαδίζεται σε διάφορα υποσυστήματα ή συστηματάκια, τα οποία αποτελούν τα μέρη του όλου που είναι το Σύστημα, οι πολέμιοι του οποίου ονομάζονται αντι-συστημικοί.

 

Το εν λόγω σύστημα συζητιόταν πάνω από δεκαετία. Θεσμοθετήθηκε, με κοινή υπουργική απόφαση συναρμόδιων υπουργών, τον Ιανουάριο 2010. Καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής ορίστηκε ο Μάρτιος 2013. Παρατάθηκε έως τον Αύγουστο 2014. Τώρα (14 Σεπτεμβρίου 2014, «Καθημερινή») το σύστημα έχει μεν εγκατασταθεί κατά τα δύο τρίτα, αλλά πλημμελώς. Ενώ η άντληση… κλοπών εξακολουθεί… επιμελώς.

 

Διότι περί αυτού του συστήματος, που το συζητούσαν οι κυβερνήσεις από το 2000, πρόκειται: του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων στα βενζινάδικα, που θα «έβλεπε» (και όπου εφαρμόζεται… ως ο νόμος ορίζει, «βλέπει») ποιες αντλίες στα πρατήρια καυσίμων κλέβουν και ποιες είναι… τίμιες.

 

Εκείνο που κατάλαβα γενικά, και όποιος έχει υπομονή και αντέξει, εύγε του… είναι ότι: Μηχανισμοί ελέγχου στήνονται εναντίον μηχανισμών κλοπής. Ανακαλύπτεται π.χ. ένα σύστημα ελέγχου και, αμέσως μετά, αν όχι συγχρόνως, βγαίνει στην (μαύρη) αγορά ένα αντι-σύστημα κλοπής, που εξουδετερώνει ή περιορίζει τη δράση του συστήματος ελέγχου. Ετσι γίνονται «ύποπτα» ακόμα και πρατήρια (ήδη εντοπίστηκαν) που πουλάνε φτηνότερα. Διότι, εάν έχουν εγκαταστήσει αντι-σύστημα, τότε η φτήνια που τρώει τον παρά (και σε πιάνει… παραλήρημα) είναι απλώς… μασκαρεμένη ακρίβεια.

 

Το χειρότερο δε όλων είναι ότι αν το κράτος επιμείνει στους ελέγχους, να… πατάξει, να… πλήξει κ.λπ. (στα βενζινάδικα και παντού∙ ήδη έχουν παραπεμφθεί για τον Οκτώβριο σε δίκη πέντε σουπερμάρκετ για «μιλημένες» τιμές), τότε θα προκληθεί, λέει, «σοκ» στην αγορά. Που σημαίνει ότι το κλέπτειν… εξισορροπεί. Αρα η τιμιότητα (επιτέλους, να της αναγνωριστεί η… τιμή) είναι ανατρεπτική του Συστήματος!

 

Scroll to top