23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το θλιμμένο Βαλς του Αντώνη

Μετά τον Γάλλο πρωθυπουργό, έρχεται η σειρά του Ελληνα ομολόγου του να εισπράξει το «όχι» της Ανγκελα Μέρκελ στο αίτημα για «χαλάρωση».
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Χαμηλούς τόνους τηρεί το Βερολίνο για τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, να τονίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις στη συνάντηση αυτή.

 

Ο ίδιος επιμένει πως οι αποφάσεις στην ευρωζώνη παίρνονται συνολικά και όχι μόνον από τη Γερμανία και κάνει λόγο για «σημάδια ελπίδας στην ελληνική οικονομία».

 

Παράλληλα επαναλαμβάνει αυτό που λένε και άλλοι Γερμανοί, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα παρθούν μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

 

Στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η Αθήνα έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα στον δημοσιονομικό τομέα, ειδικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων τα βήματα είναι πολύ αργά.

 

Αυτό προκαλεί εκνευρισμό στη γερμανική πρωτεύουσα, ειδικά οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η αποτυχία του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την κρίση να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

 

Θα ακούσει, δεν θα δώσει

 

Αναμένεται πως η καγκελάριος Μέρκελ θα ακούσει προσεκτικά τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά, ειδικά το αίτημα για χαλάρωση ορισμένων μέτρων, όπως κάποιες φοροαπαλλαγές, όμως τη στιγμή αυτή δεν πρόκειται να δώσει τίποτε χειροπιαστό στον Ελληνα πρωθυπουργό.

 

Οι Γερμανοί επιμένουν ότι δεν λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις, αλλά ότι σε οποιαδήποτε κίνηση προς την Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν το ΔΝΤ και οι δανειστές της χώρας.

 

Ετσι αναζητούνται νέοι τρόποι και ιδέες για την ελάφρυνση και διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τίποτε, ωστόσο, δεν θα δοθεί δίχως ανταλλάγματα.

 

Την ίδια ώρα βρέθηκε χθες στο Βερολίνο και ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, που όπως λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε μια πολύ «ζωηρή» συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

 

Η καγκελάριος εγκωμίασε τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης, ζήτησε ωστόσο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας και των δημόσιων ελλειμμάτων.

 

«Είναι σημαντικό –είπε- να τηρούνται αυτά που εμείς έχουμε συμφωνήσει». Αυτά, ως απάντηση στα σχέδια των Παρισίων για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και του ορίου του ελλείμματος πάνω από το 3% και το 2015 και το 2016.

 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της, λέγοντας πως κατανοεί τις θέσεις των Γερμανών και το Παρίσι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

 

Ομως και οι Γερμανοί –λέει ο Βαλς– πρέπει να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.

 

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Γαλλία δεν είναι ασθενής και ούτε πήγε για ελεημοσύνη στο Βερολίνο.

 

Scroll to top