23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παράσταση» Σαρκοζί

ΓΑΛΛΙΑ Η από τηλεοράσεως αυτοκριτική του τέως προέδρου με στόχο την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή και οι δηλώσεις του ότι κατάλαβε τα λάθη του και άλλαξε δεν έπεισαν τους Γάλλους. Εντονες αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
      Pin It

ΠΑΡΙΣΙ Της Ηρας Φελουκατζή

 

 Η επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στη δημόσια ζωή ξεκίνησε με την παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα στο Παρίσι. Μόνο που ξέχασε να... βγάλει τη γραβάτα  REUTERS/Gonzalo Fuentes


Η επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στη δημόσια ζωή ξεκίνησε με την παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα στο Παρίσι. Μόνο που ξέχασε να… βγάλει τη γραβάτα
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η πολιτική επάνοδος του Νικολά Σαρκοζί και η συνέντευξή του στο κανάλι France 2 προκάλεσαν χιονοστιβάδα από αντιδράσεις. Ο τέως πρόεδρος δήλωσε ότι έκανε την αυτοκριτική του, κατάλαβε τα λάθη του και άλλαξε. Επανέρχεται στην πολιτική σκηνή για να διεκδικήσει την προεδρία του κεντροδεξιού κόμματος UMP. Τόνισε ότι η κυριότερη φιλοδοξία του είναι να αναδιοργανώσει το κόμμα, ώστε να καταστεί ισχυρό προπύργιο απέναντι στην άνοδο της λεπενικής Ακροδεξιάς. Θα επιδιώξει να συσπειρώσει γύρω από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να επιτύχει την αλλαγή εξουσίας στις προεδρικές εκλογές του 2017 και προγραμματίζει πολλαπλές συγκεντρώσεις για να εξασφαλίσει την εκλογή του στην ηγεσία του UMP.

 

Ο Σαρκοζί εκτίμησε ότι η χώρα διέρχεται μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, για την οποία καθιστά υπεύθυνο τον Φρανσουά Ολάντ, και δήλωσε ότι «ντρέπεται» για τη σημερινή Γαλλία. Υπερασπίστηκε τον απολογισμό της δικής του θητείας. Τοποθετήθηκε ως ο ηγέτης που ενσαρκώνει τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ακροδεξιάς. Και σχετικά με τις δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει δήλωσε ότι πρόκειται για ανυπόστατες υποθέσεις.

 

Η τηλεοπτική «παράσταση» του Σαρκοζί, την οποία παρακολούθησαν 8,1 εκατομμύρια τηλεθεατές, δίχασε τους Γάλλους. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Ινστιτούτων BVA και Odoxa, 54-55% των ερωτηθέντων δεν πείσθηκαν, ενώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ΙFOP, 51% τον βρήκαν πειστικό.

 

Σκληρή προβλέπεται να είναι η εσωκομματική μονομαχία ανάμεσα στον τέως πρόεδρο και τους δύο ανταγωνιστές του για την προεδρική υποψηφιότητα, Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν. Τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί μιλούσε στην τηλεόραση, ο Ζιπέ δημοσίευε στο μπλογκ του τις «γενικές γραμμές» του προγράμματός του για την «αλλαγή εξουσίας», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη, την Ευρώπη, την παιδεία, την εθνική ενότητα. Χθες προειδοποίησε τον Σαρκοζί πως «αν αρνηθεί τις προκριματικές εκλογές, θα προκαλέσει πολύ σκληρή διένεξη».

 

Αλαζονεία

 

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακάλεσε τον Σαρκοζί σε τάξη. «Ποτέ δεν θα πω», τόνισε, «και δεν θα έλεγα ως ηγέτης της αντιπολίτευσης στους συμπατριώτες μου ότι ντρέπομαι για τη χώρα μου». Οι σοσιαλιστές παρομοιάζουν τον Σαρκοζί με τον Μπερλουσκόνι. Επισημαίνουν ότι λέει πως άλλαξε αλλά παραμένει ο ίδιος, με την ψευτομετριοπάθεια που κρύβει άσχημα την αλαζονεία, την επιθετικότητά του και την αναζήτηση της αντιπαράθεσης για να πάρει τη ρεβάνς.

 

Το Μέτωπο της Αριστεράς εκτιμά ότι ο Σαρκοζί έδωσε μια «μεγάλη παράσταση ναρκισσισμού στους Γάλλους», υποδηλώνοντας ότι «θα κάνει μια από τα ίδια, σε άλλο στιλ», ενώ οι Ριζοσπάστες της Αριστεράς καταγγέλλουν την «ομφαλοσκόπηση» του Σαρκοζί, που «θέλησε να δώσει μαθήματα που δεν εφαρμόζει ο ίδιος».

 

Σύμφωνα δε με τη Μαρίν Λε Πεν, «ο Σαρκοζί δεν άλλαξε. Λέει ότι θέλει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις στο κόμμα του και αναζωπυρώνει τις συγκρούσεις με τρομερή βιαιότητα. Δείχνει υπέρμετρη αλαζονεία δηλώνοντας «επανέρχομαι γιατί η Γαλλία με έχει ανάγκη». Οι Γάλλοι βρίσκονται μπροστά στο τείχος της πραγματικότητας και δεν επιθυμούν την επιστροφή του σωτήρα. Θέλουν ειλικρίνεια και λύσεις».

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top