get6555File

23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η… νύχτα του ελληνικού εμπορίου

Η μείωση των θέσεων εργασίας καταρρίπτει και τον μύθο ότι η λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες ή όλες τις Κυριακές του έτους θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας. Ας έρθουν να μας πουν ποιοι και πόσο προσωπικό προσέλαβαν» Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ούτε οι περισσότερες Κυριακές ούτε η απελευθέρωση της αγοράς ούτε οι χαμηλοί μισθοί έχουν βοηθήσει στο ελάχιστο το ελληνικό εμπόριο να πατήσει στα πόδια του. Αντίθετα μικροί και μεγάλοι εργοδότες «ξεσαλώνουν» στις πλάτες των εργαζομένων τους φορτώνοντας τα βάρη της αναδουλειάς, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και παράλληλα να μειώνεται σταθερά ο αριθμός των εργαζομένων.

 

Η χθεσινή «ημέρα του ελληνικού εμπορίου» γιορτάστηκε φέτος με 14.500 λιγότερους απασχολουμένους στο εμπόριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ από την αρχή της κρίσης, η συνολική απασχόληση έχει μειωθεί κατά 220.000 άτομα. Μεταξύ δεύτερου τρίμηνου 2014 και δεύτερου τρίμηνου 2013 ο αριθμός των εργοδοτών μειώθηκε κατά 4.100 άτομα, των αυτοαπασχολουμένων κατά 1.800, των μισθωτών κατά 2.200 άτομα, ενώ χάθηκαν άλλες 6.400 θέσεις απασχόλησης βοηθητικού προσωπικού.

 

Ευέλικτη εργασία

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, τουλάχιστον το 10% των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης έχουν μετατραπεί σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ οι μορφές ευέλικτης εργασίας (ωράρια κ.ά.) γνωρίζουν άνθηση στην αγορά.

 

«Η μείωση των θέσεων εργασίας καταρρίπτει και τον μύθο ότι η λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες ή όλες τις Κυριακές του έτους θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας. Ας έρθουν να μας πουν ποιοι και πόσο προσωπικό προσέλαβαν», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΕΣΕΕ, ο οποίος πάντως έριξε στο τραπέζι ξανά την πρόταση για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές όλο τον χρόνο. Οι έμποροι υποστηρίζουν πως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στο εμπόριο σήμερα είναι η έλλειψη ρευστότητας, προβλέποντας πως από την αγορά θα λείψουν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ο Β. Κορκίδης εκτίμησε χθες πως μέχρι τον Φεβρουάριο η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί λόγω της υποχρέωσης πληρωμής των φόρων.

 

Πρόταση

 

Ως αντίδοτο στην περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν εκ νέου χθες στον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα (σ.σ. έχει κεφάλαια 740 εκατ. ευρώ) σε συνεργασία με τις επτά συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες δεν έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και χρειάζονται περί τα 350 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ η ΕΣΕΕ έκανε γνωστό χθες πως θα επιδιώξει πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα της άρνησης παροχής περίθαλψης προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους, λόγω αδυναμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

 

Ο «Δικηγόρος του Εμπόρου»

 

Παράλληλα ανακοίνωσε πως ενεργοποιεί την υπηρεσία «Δικηγόρος του Εμπόρου» μέσω της οποίας θα δίνονται νομικές συμβουλές από τους δικηγόρους της ΕΣΕΕ σε εμπόρους που αντιμετωπίζουν κατασχετήρια, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ ή κινδυνεύουν με δέσμευση λογαριασμών.

 

Scroll to top