stauros-tornes-agenda

24/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Η μαγεία του Σταύρου Τορνέ στην ιστορία του σινεμά, το μουσικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Χριστιανικό Μουσείο, στις αποψινές εκδηλώσεις πολιτισμού στην πρωτεύουσα.
      Pin It

Η μαγεία του Σταύρου Τορνέ

 

Ο Σταύρος Τορνές και οι ταινίες αποτελούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία του σινεμά. Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» είχε την εξαιρετική ιδέα να παρουσιάσει το σύνολο της δουλειάς του στο αφιέρωμα «Σταύρος Τορνές: ένας φτωχός και μόνος καουμπόι» που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα παίζονται στον κινηματογράφο «Odeon Οπερα» 30-2(Ακαδημίας 57) το road movie «Μπαλαμός» (1982) που έχει χαρακτηριστεί το πιο αληθινό ντοκιμαντέρ για την ελληνική ύπαιθρο (στις 19.00) και η «Καρκαλού» (1984), ένα φιλμ πάνω στη δημιουργικότητα, παιγμένη σαν τελευταίο χαρτί (στις 21.00).

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48) θα προβληθεί η ταινία «Coatti» (1977) όπου πρωταγωνιστούν ο Τορνές και η Σαρλότ βαν Γκέλντερ, η σύντροφός του στη ζωή και την τέχνη. Περιπλανώνται ως μετανάστες, ιχνηλατώντας τον κόσμο γύρω τους… Η προβολή είναι στις 18.30 και θα προηγηθεί ο «Θηραϊκός Ορθρος» που συν-σκηνοθέτησαν με τον Κώστα Σφήκα το 1967. Ενα ντοκιμαντέρ για τη Σαντορίνη που, για πρώτη φορά, ξεφεύγει από το νησιώτικο φολκλόρ και την τουριστική φωτογένεια των ηλιοβασιλεμάτων.

 

……………………………………………

Η σχέση εικαστικών – σινεμά

 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου «Ιστορία Μηδέν» του Στέφανου Τσιβόπουλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) ο καλλιτέχνης συζητά για το έργο του με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, κριτικό και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Η συζήτηση (στις 18.30) επικεντρώνεται στη σχέση των εικαστικών με τον κινηματογράφο και είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

 

……………………………………………

Η Συμφωνική Ορχήστρα στο Βυζαντινό Μουσείο

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων δίνει συναυλία (20.30) στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22) στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 

……………………………………………

30-1Μάνος Χατζιδάκις για πάντα

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις μάς άφησε παρακαταθήκη το μουσικό του έργο. Τον ποιητικό, παρεμβατικό και ευθύβολο λόγο του, το ήθος και την πρωτοποριακή του θέση για κοινωνικά και καλλιτεχνικά ζητήματα. Από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού ξεκινάει (24 & 25 Σεπτεμβρίου) η συστηματική παρουσίαση των μουσικών έργων του με την παράσταση «Τρόποι του Φεγγαριού» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του γιου του, Γιώργου Χατζιδάκι.

Στο πρώτο μέρος θα παιχτεί το ανέκδοτο soundtrack της ταινίας «Faccia di spia» του Τζουζέπε Φεράρα. Γυρισμένη το 1975, συνδυάζει το φιξιόν με το ντοκιμαντέρ και είναι μια καταγγελία για την εγκληματική ανάμειξη της CIA σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εμπνευση του συνθέτη έγιναν τα σύμβολα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της πνευματικής ανάτασης αλλά και της βίας της εξουσίας. Τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι θα αποδώσουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει επιλογή από τα διασημότερα τραγούδια του συνθέτη από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ανάμεσά τους «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» από το «Ποτέ την Κυριακή», «Τ' αστέρι του βοριά» από το «America America», «Tα παιδιά κάτω στον κάμπο» από το «Sweet Movie» και άλλα μαζί με αγαπημένα τραγούδια του τα οποία θ' αποδώσουν η Ελλη Πασπαλά και ο Vassilikos (Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ώρα έναρξης: 21.00).

 

……………………………………………

30-3Μια περφόρμανς στον Κεραμεικό

 

Το Beton7 (Πύδνας 7, Κεραμεικός, 210-7512625) παρουσιάζει την περφόρμανς MHTyHR/RHyTHM από τον Φραντσέσκο Κιάις και έκθεση με performance video του καλλιτέχνη. Πρόκειται για την τρίτη θεματική εικόνα στο πλαίσιο του κύκλου «Ελπίδα /Λεπίδα». Με τις δύο πρώτες περφόρμανς [«Ελπίδα/Λεπίδα 1: Στον θάνατο του Παύλου Φύσσα» και «Ελπίδα/Λεπίδα 2: Στον θάνατο τριών νεαρών Αθηναίων» (Π. Φύσσα, Γ. Φουντούλη, Μ. Καπελώνη)] φέρνει στο ίδιο ποιητικό έδαφος τρεις δολοφονίες, που έχουν γίνει στην πόλη μας σε διάστημα λίγων μηνών (έως 30.9).

 

……………………………………………

ΘΕΑΤΡΟ Επιλογές

Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη ([email protected])

 

 ΤΣΑΪ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

(Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 2110120936)

«Το ελεύθερο ζευγάρι» – Κωμωδία των Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε.

Χρ. Βογιατζή, Γ. Κοντοπόδης.

Σάβ., Κυρ. 19.15, Τετ.-Παρ. 21.45

 

 ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

(Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, 2105288170)

 • Κεντρική Σκηνή

«Μεφίστο» των Αριάν Μνουσκίν, Κλάους Μαν

Μ. Ασλάνογλου, Β. Βολιώτη, Μ. Ζορμπά

Τετ.-Σάβ. 20.00, Κυρ. 19.30

 • Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»

«Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές

Θ. Μπαζάκα, Μ. Ναυπλιώτου, Γ. Κοτανίδης

Τετ.-Σάββ. 21.00, Κυρ. 19.30

 

ΑΚΡΟΠΟΛ

(Ιπποκράτους 9-11, 2103643700)

«Η κοιμωμένη ξύπνησε» των Ξένιας Καλογεροπούλου, Θωμά Μοσχόπουλου

Αμαλία Αρσένη, Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστος Πίτσας κ.ά.

για 2 ακόμη παραστάσεις!

26.09: 20.00, 28.09: 18.00

 

 ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

(Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια, 2107223010)

«Δύο γυναίκες χορεύουν» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ.

Χρ. Διαβάτη, Θ. Ματίκα

Τετ., Κυρ. 19.00, Πέμ. 20.00, Παρ., Σάββ. 21.00

 

 104

(Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 2103455020)

«Capo d’Istria» σε σκην. Αν. Κουμίδου.

Β. Μαραγκάκη, Γ. Κροντήρης.

Παρ.-Σάββ. 21.15, Κυρ. 19.00

30-1th

«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη

«Το Σχολείον» (Πειραιώς 52 και Βενιζέλου, Μοσχάτο, 2103301880)

25-28/9, 20.30

 

Η πόλη χρειάζεται επειγόντως έναν ποιητή για να τη σώσει. Ο Διόνυσος κατεβαίνει στον Αδη και διοργανώνει ποιητικό αγώνα μεταξύ Ευριπίδη και Αισχύλου. Ο Αισχύλος νικά και ανεβαίνει στον επάνω κόσμο. Από το Εθνικό Θέατρο.

 

Σκην.: Γ. Κακλέας, Ερμηνεύουν: Βασ. Χαραλαμπόπουλος, Γ. Ζουγανέλης, Φ. Μουρατίδης, Εβ. Παπούλια κ.ά.

 

……………………………………………

ΣΙΝΕΜΑ Επιλογές

Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού

 

«Μαγεία στο σεληνόφως»

του Γούντι Αλεν. Με τους Κόλιν Φερθ, Εμα Στόουν.

Ο Γούντι Αλεν «ξεπετά» μια αφοπλιστικά χαριτωμένη κομεντί, παρότι μοιάζει σαν να την έγραψε μέσα σε πέντε λεπτά. Οι δυο πρωταγωνιστές δεν αφήνουν τα μάτια να περιπλανηθούν από την οθόνη.

«Ο Νο1 καταζητούμενος»

του Αντον Κόρμπιν. Με τους Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Ρόμπιν Ράιτ, Γουίλεμ Νταφό.

Μια από τις τελευταίες μας συναντήσεις με τον Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν στην οθόνη, ένα δυνατό, ατμοσφαιρικό θρίλερ του Τζον ΛεΚαρέ.

«Φύλακες του Γαλαξία»

του Τζέιμς Γκαν. Με τους Κρις Πρατ, Ζόι Σαλντάνα, Ντέιβ Μπαουτίστα, Μπράντλεϊ Κούπερ, Γκλεν Κλόουζ, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Βιν Ντίζελ.

Η πιο διασκεδαστική ταινία με αντι-υπερ-ήρωες της σεζόν, βασισμένη περισσότερο σ’ ένα έξυπνο σενάριο, παρά στα ψηφιακά εφέ, τα οποία ωστόσο αφθονούν!

 

«The Lunchbox»

του Ριτές Μπάτρα. Με τους Ιρφάν Καν, Νιμράτ Καούρ.

Ρομαντική ταινία εξαιρετικής λεπτότητας, με πλούσια γεύση από Βομβάη. Αν ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι, αυτή η ταινία είναι το ιδανικό ορεκτικό.

 

«Boyhood»

του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ.

Με τους Ιθαν Χοκ, Ελαρ Κολτρέιν, Πατρίσια Αρκέτ, Λόρελαϊ Λίνκλεϊτερ.

Γυρισμένη μέσα σε 12 χρόνια, η ταινία παρακολουθεί ένα αγόρι που μεγαλώνει, σ’ ένα από τα καλύτερα φιλμ της δεκαετίας.

 

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

30-1sin

«’71»

του Γιαν Ντεμάνζ.

Πολιτικό θρίλερ, ατμοσφαιρική περιπέτεια, αγώνας επιβίωσης στους εμπόλεμους δρόμους του Μπέλφαστ το 1971. Προβάλλεται αποκλειστικά σήμερα, ένα μήνα πριν από την έξοδο στις αίθουσες. «Δαναός 2», 20.15

 

Scroll to top