24/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:

«Εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ»

      Pin It

Τη δέσμευση της Ελλάδας «στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με τη φίλη χώρα, το Ισραήλ, διαδικασία που προχωράει σταθερά τα τελευταία χρόνια» επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο American Jewish Committee (Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή) στη Νέα Υόρκη.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη φιλία μεταξύ του ελληνικού και του εβραϊκού λαού, αλλά και ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ελλάδα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. «Πέρυσι σας διαβεβαιώσαμε ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν καμιά θέση στην ελληνική κοινωνία» είπε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας αναφορά στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

 

«Αυτός ο νέος νόμος περιλαμβάνει πιο διευρυμένα κριτήρια και αυστηρότερες ποινές για όσους επιδοκιμάζουν, υποτιμούν ή αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Κατά τον τελευταίο χρόνο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής που, μεταξύ άλλων, έχει επανειλημμένως εκφράσει φιλοναζιστικά αισθήματα, έχει τεθεί υπό κράτηση και βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης».

 

Επίσης, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2011, «η οποία προβλέπει τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε Εβραίους συμπατριώτες μας που είχαν ξεριζωθεί από την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και είναι τώρα Ισραηλινοί πολίτες».

 

Στη συνέχεια επανέλαβε το success story της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με το οποίο «σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης και παραμένει πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος δυτικός σύμμαχος στην περιοχή».

 

Σήμερα ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν και της Ινδίας.

 

Τάσος Τσακίρογλου

 

Scroll to top