24/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν θα πληρώνει ούτε τους εργαζόμενους

Η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική πήρε κρατική χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και δάνειο για να αποπληρώσει οφειλές σε Δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους. Χθες, «πήρε» και δικαστική απόφαση για να μην αποπληρώσει προσωρινά κανέναν.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Σε καιρούς κρίσης κάποιοι εκδότες φαίνεται πως έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας! Η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά», πριν από λίγους μήνες κατάφερε να πάρει κρατική χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ και τραπεζικό δάνειο σχεδόν άλλα δύο εκατ., παρουσιάζοντας φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο. Χθες, ωστόσο, η επιχείρηση ζήτησε και πήρε προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές -μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι- εν όψει της προσφυγής που έχει καταθέσει για να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 27 Οκτωβρίου.

 

Από την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε χθες το μεσημέρι το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δεν εξαίρεσε τους εργαζόμενους, παρότι παραστάθηκαν με πληρεξούσιο δικηγόρο, θεωρώντας τους κι αυτούς… πιστωτές! Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται και στους οποίους η επιχείρηση οφείλει «έναντι», οι αποχωρήσαντες με εθελούσια, που πληρώνονται με δόσεις κάθε μήνα, και οι απολυμένοι που ουδέποτε έλαβαν εφάπαξ το ποσό της αποζημίωσής τους και επίσης καταβάλλεται τμηματικά.

 

Το θέμα είναι πως η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική στις αρχές του 2014 είχε λάβει επιδότηση 8.181.527,99 ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές της στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι μισθοί εργαζομένων. Αργότερα πήρε και δεύτερη δόση, περίπου δύο εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου 1,1 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών. Επίσης, έχει λάβει πρόσφατα δάνειο περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο όμως εκταμιεύει τμηματικά, σύμφωνα με το μνημόνιο προόδου που έχει υπογράψει.

 

Η εκδοτική επιχείρηση επιβεβαίωσε πριν από λίγες μέρες την προσφυγή της στο άρθρο 99 μέσω ανακοίνωσης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία». Στην ολοσέλιδη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προτίθεται μέσω της διαδικασίας του Πτωχευτικού Κώδικα να ρυθμίσει οφειλές ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (ασφαλιστικά ταμεία 1,4 εκατ. ευρώ, αντίδικους 200 χιλ. ευρώ και εργαζομένους 900 χιλ. ευρώ).

 

Οπως επισημαίνει «θα εξυπηρετηθούν οι συμφωνίες με την αγορά, τους προμηθευτές και τις τράπεζες χωρίς καμία αλλαγή και γι’ αυτό εξαιρούνται από τη διαδικασία του άρθρου». Αν όμως έχει τόσο καλές προθέσεις για την ομαλή μισθοδοσία των εργαζομένων και τις δόσεις των απολυμένων, τότε ποιος ο λόγος να μην εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή;

 

Πολλοί από αυτούς μάλιστα κάνουν λόγο για «σχέδιο σφαγής» που ξεκίνησε προ τριετίας, και απομακρύνθηκαν εθελουσίως οι μισοί εργαζόμενοι, ενώ όσοι παρέμειναν αμείβονται με ατομικές συμβάσεις -30%.

 

Γεγονός είναι ότι παρά την εισροή μεγάλων ποσών στα ταμεία της, η εταιρεία συνεχίζει να οφείλει, πέραν των άλλων, μισθούς στο προσωπικό, εκ των οποίων 3,5 μήνες από το 2011 και έναν του περασμένου Αυγούστου που υποσχέθηκε να πληρώσει εντός των προσεχών ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα η επιχείρηση ζήτησε από τα ταμεία ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ βεβαιώσεις για τις οφειλές της. Αυτές φέρεται πως ανέρχονται σε 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ οφειλές έχει και προς το ΙΚΑ.

 

Scroll to top