24/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Και εσύ θα μείνεις άνεργος, Αντώνη Σαμαρά»

Ζήτησαν και πήραν αναβολή οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες από τον Αρειο Πάγο κατά την εκδίκαση της προσφυγής του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία - •Ακολούθησε δυναμική πορεία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, με τις ίδιες επικεφαλής.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναβολή για τις 24 Φεβρουαρίου 2015 έλαβε από τον Αρειο Πάγο η εκδίκαση της προσφυγής του Δημοσίου κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δικαίωνε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και ζητούσε την επαναπρόσληψή τους.

 

Δεκτό έγινε σχετικό αίτημα των συνηγόρων των καθαριστριών, οι οποίοι, αφενός επισήμαναν ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της «κινητικότητας» και η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την επανατοποθέτηση μερίδας των καθαριστριών, αφετέρου ζήτησαν να «ανοίξει» η διαδικασία στην κοινωνία και να συμμετάσχουν στην επικείμενη δίκη δικηγορικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικοί φορείς, στους οποίους αναφέρεται το μέτρο της διαθεσιμότητας.

 

Σε παρέμβασή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στην προσφυγή που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και θα κρίνει τη συνταγματικότητα του απαράδεκτου αυτού μέτρου, της διαθεσιμότητας. Η πλευρά του ελληνικού Δημοσίου συναίνεσε στην αναβολή της εκδίκασης.

 

Κατ' αρχήν… θετικό

 

Η είδηση της αναβολής μεταδόθηκε άμεσα στους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου, στο οποίο είχαν καλέσει ομοσπονδίες δημοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για χθες η ΑΔΕΔΥ. Η εξέλιξη κρίνεται θετική. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι έχει προηγηθεί εισήγηση του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη στο αρμόδιο Εργατικό Τμήμα να μην επαναπροσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες -να γίνει δεκτό, δηλαδή, το απαράδεκτο αίτημα του ΥΠΟΙΚ να ακυρωθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου.

 

«Σήμερα διεκδικήσαμε και πετύχαμε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης. Στους επόμενους πέντε μήνες θα έχουμε τη δυνατότητα, μαζί με επιστημονικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, κυρίως όμως μαζί με την κοινωνία και τους πολίτες, να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο που θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της Δικαιοσύνης και το δικαίωμά μας στην εργασία. Οι κοινωνικοί αγώνες είναι η απάντηση στη βαρβαρότητά τους. Αυτός ο αγώνας ανήκει σε όλους», αναφέρει -μεταξύ άλλων- ανακοίνωση του Συντονιστικού των Αγωνιζόμενων Καθαριστριών.

 

«Το Δημόσιο οφείλει να παραιτηθεί από την προσφυγή κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, να υλοποιήσει αυτήν την απόφαση και να επαναπροσλάβει όλες τις απολυμένες καθαρίστριες στις θέσεις που κατείχαν, όπως και όλους τους απολυμένους υπαλλήλους, και παράλληλα οφείλουν να επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές και οι υπηρεσίες που καταργήθηκαν», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Το θέμα των καθαριστριών -έτσι κι αλλιώς- έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις. Εκφράζεται αλληλεγγύη από τα συνδικάτα όλης της Ευρώπης. Οι καθαρίστριες δεν το βάζουν κάτω. Εάν η κυβέρνηση περιμένει να λυγίσουν, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

 

Με παλμό και αγωνιστική διάθεση οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο σχημάτισαν πορεία, στην κεφαλή της οποίας ήταν οι καθαρίστριες, κρατώντας πανό που έγραφε: «Σηκώνουμε το γάντι – Επαναπρόσληψη τώρα!!!». Τα συνθήματα, για ακόμη μια φορά, ευφάνταστα. Στρέφονταν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και… προειδοποιούσαν: «Και εσύ θα μείνεις άνεργος, Αντώνη Σαμαρά». Μέσω της Αλεξάνδρας, της Ιπποκράτους και στη συνέχεια της Σταδίου, η πορεία κατευθύνθηκε στην Καραγεώργη Σερβίας, στο κέντρο αγώνα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται

 

Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα θα συνεχίσει τους αγώνες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο γενικών συνελεύσεων σε όλους τους χώρους εργασίας, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Η απεργία–αποχή από τις διαδικασίες που «οδηγούν σε νέες “δεξαμενές” απολυμένων» θα συνεχιστεί. «Ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος, υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία και τον δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και των κοινωνικών δομών και θα συνεχιστεί έως την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», τονίζουν οι υπάλληλοι. Επόμενη ημερομηνία–σταθμός, η 10η Οκτωβρίου, οπότε εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ κατά της κατάργησης οργανικών θέσεων και κατά της «αξιολόγησης». Νωρίτερα, και συγκεκριμένα για το διάστημα 1-2 Οκτωβρίου, έχει προκηρυχθεί διήμερο κινητοποιήσεων υπέρ του δικαιώματος στην Υγεία.

 

…………………………………………………………………………………………….

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ, δικηγόρος των καθαριστριών

«Η υπόθεση αφορά τον θεσμό της διαθεσιμότητας»

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ«Ζητήσαμε αναβολή για τις 25 Φεβρουαρίου του 2015, ώστε να ανοίξει η δίκη στην κοινωνία και να οργανωθεί η συμμετοχή συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων, όπως και δικηγορικών συλλόγων. Θέλουμε να συμμετάσχει κάθε ενδιαφερόμενος, γιατί η υπόθεση αφορά το Δημόσιο ευρύτερα και τον θεσμό της διαθεσιμότητας. Πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία, ειδικά σε περίοδο κρίσης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Καρούζος.

 

Scroll to top