24/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αστυνομία πυροβολεί καταληψίες μαθητές…

ΕΠΑΛ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Το ξημέρωμα της Δευτέρας άνδρες της Αμεσης Δράσης και του τοπικού Τμήματος εισέβαλαν στο σχολείο και χρησιμοποιώντας όπλα συνέλαβαν τα παιδιά που προσπαθούσαν να κάνουν κατάληψη.
      Pin It

Του Πέτρου Γκόγκου

 

Με πυροβολισμούς και βία κατέστειλαν τα ξημερώματα της Δευτέρας αστυνομικοί του Α.Τ. Καισαριανής την επιχείρηση κατάληψης του ΕΠΑΛ της περιοχής.

 

Σύμφωνα με τους μαθητές που βρέθηκαν στο περιστατικό και μίλησαν στην «Εφ.Συν.», όταν λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα έφτασαν στο σχολείο με σκοπό να οργανώσουν την κατάληψή του, γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία φοβούμενοι πως επρόκειτο για ληστεία. Μερικά λεπτά αργότερα έφτασαν έξω από το σχολείο τρία περιπολικά.

 

Τρεις στον αέρα

 

«Οι αστυνομικοί έβγαλαν τα όπλα τους και κυνήγησαν τα παιδιά μέσα στο σχολείο για να τα συλλάβουν, ενώ ένας από αυτούς πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό». Μια περίοικος, το σπίτι της οποίας βρίσκεται δίπλα από το ΕΠΑΛ, μας ανέφερε: «Αργά το βράδυ άκουσα φασαρία και ήχους από εκρήξεις, από το μπαλκόνι είδα στη γωνία ένα περιπολικό».

 

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, με απειλές και λεκτικές επιθέσεις, ακινητοποίησαν μαθητές, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους οδήγησαν στο Τμήμα της Καισαριανής.

 

Τα θύματα, μάλιστα, υποστηρίζουν πως πριν τους μεταφέρουν στο Τμήμα, τους σημάδευαν με τα όπλα τους στο κεφάλι, ενώ χτύπησαν έναν αλλοδαπό συμμαθητή τους, ο οποίος ωστόσο, ίσως από φόβο, δεν θέλησε να μιλήσει για το γεγονός.

 

Μετά από μερικές ώρες στο κρατητήριο οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς τελικά να καταφέρουν να κλείσουν το σχολείο τους, κάτι που έγινε την επόμενη μέρα.

 

Αλληλέγγυοι στους μαθητές του ΕΠΑΛ είναι και οι συμμαθητές τους από το 1ο και 2ο ΓΕΛ Καισαριανής, που έβαλαν λουκέτο στα σχολεία τους υιοθετώντας κοινά αιτήματα.

 

Ακραία αντίδραση

 

Η εκδοχή της αστυνομίας είναι εντελώς διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αντίδραση των αστυνομικών ήταν ακραία, αφού αντιμετώπισαν μαθητές ηλικίας 17 και 18 χρόνων σαν κοινούς εγκληματίες με στόχο να τους τρομοκρατήσουν. Το μοναδικό παράπτωμα των μαθητών ήταν ότι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την πιο διαδεδομένη στους μαθητικούς κόλπους μορφή αγώνα και διαμαρτυρίας, την κατάληψη, ζητώντας να σταματήσουν να κάνουν μαθήματα σε λυόμενα και να πληρώνουν για τα σχολικά τους βιβλία. Γονείς και καθηγητές, μόλις ενημερώθηκαν για το συμβάν, στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών, ακόμα και όσοι αρχικά δεν υποστήριζαν την κατάληψη.

 

…Μας πέταξαν κροτίδες, απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

 

Εντελώς διαφορετική εικόνα για το τι συνέβη στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται το ΕΠΑΛ και δύο Γενικά Λύκεια της Καισαριανής δίνουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι πήγαν εκεί ύστερα από τηλεφώνημα για διάρρηξη και ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν επίθεση με δύο κροτίδες.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, στις 4.02 τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε στο κέντρο της Αμεσης Δράσης τηλεφώνημα από κάτοικο της περιοχής που ανέφερε ότι γινόταν διάρρηξη στη συμβολή των οδών Ηρώς Κωνσταντοπούλου και Ναυπακτίας. Πρώτο έφτασε ένα περιπολικό της Αμεσης Δράσης με δύο αστυνομικούς και λίγα λεπτά αργότερα περιπολικό του Τμήματος Καισαριανής με ακόμη δύο αστυνομικούς.

 

Αυτό που αντίκρισαν ήταν τέσσερα άτομα που μετέφεραν έναν καναπέ που, όπως προέκυψε αργότερα, είχαν βρει σε σκουπίδια της περιοχής και τον οποίο πήγαιναν για να κλείσουν με αυτόν την πόρτα του σχολείου.

 

Μέσα στο κτίριο, όπως αναφέρουν, βρίσκονταν κάποια άτομα που είχαν κλείσει την πόρτα με ένα θρανίο, τα οποία, όταν οι αστυνομικοί ζήτησαν από τα τέσσερα άτομα που μετέφεραν τον καναπέ να τους ακολουθήσουν στο Τμήμα, πέταξαν εναντίον τους δύο κροτίδες από αυτές που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα.

 

Τελικά προσήγαγαν τα τέσσερα άτομα στο Τμήμα και αφού δεν προέκυψαν σε βάρος τους στοιχεία ότι έκαναν διάρρηξη αφέθηκαν ελεύθερα. Επρόκειτο για δύο 18χρονους ημεδαπούς και δύο υπηκόους Αλβανίας, 19 και 20 ετών. Οι τρεις πρώτοι ήταν μαθητές, ενώ ο 20χρονος ήταν εξωσχολικός.

 

Μάνος Τσαλδάρης

 

 

Scroll to top