25/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μεταρρύθμιση» με άρωμα Εισαγγελίας

Ο Κ. Μητσοτάκης στέλνει στον Αρειο Πάγο τούς δήμους που δεν επέτρεψαν τον επανέλεγχο.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Την εισαγγελική οδό επιλέγει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να εφαρμόσει τις… «μεταρρυθμίσεις» του. Βλέποντας όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο να ηττάται σε ακόμη ένα «μέτωπο», ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να στείλει σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τις υποθέσεις πέντε δήμων στους οποίους δεν επετράπη ο «επανέλεγχος» μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Πρόκειται για τους Δήμους Ζωγράφου, Λάρισας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πατρέων και Χαλανδρίου.

 

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα διοικήσουν τους δήμους με τους εισαγγελείς. Μετά την κοινή στάση περισσότερων από 20 δημάρχων και την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να δώσει εντολή κατά της εφαρμογής της “αξιολόγησης” και του “επανελέγχου”, η εφαρμογή αυτών των διαδικασιών έχει ακυρωθεί ήδη. Εξ ου και η επίδειξη πυγμής από την πλευρά του υπουργείου», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος. Παρ' ότι ο υπουργός υποστηρίζει ότι ο «επανέλεγχος» ξεκίνησε από δήμους που εμφανίζονται να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μετατροπής συμβάσεων, ας υπενθυμιστεί η δήλωση του δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη («Εφ.Συν.» 22/9/2014) ότι πρόκειται για μια επιλεκτική διαδικασία.

 

Στο μέτωπο της «αξιολόγησης» το ΥΔΜΗΔ βρήκε απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα των αιρετών. Στο πεδίο του «επανελέγχου» επιλέγει να στρέψει τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα προς την περιφερειάρχη για τη στάση της. «Η νομιμότητα δεν είναι α λα καρτ. Νομιμότητα σημαίνει να εφαρμόζεις ψηφισμένο νόμο της ελληνικής Βουλής και δικαστικές αποφάσεις», είπε.

 

Αντίστοιχες κατηγορίες εκτοξεύει όμως κατά του ΥΔΜΗΔ και η κ. Δούρου. «Το υπουργείο ακυρώνει ουσιαστικά το Π.Δ. 164/2004, το οποίο έχει κριθεί θετικά από ΣτΕ, Αρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο, και δίνει στο ΑΣΕΠ τον κεντρικό ρόλο του ελέγχου. Εχει επίσης επιβεβαιωθεί αμετάκλητα και με δύναμη δεδικασμένου και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2006. Ποιος τηρεί τη νομιμότητα και ποιος όχι;», είχε αναρωτηθεί στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο η περιφερειάρχης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για νομικούς ακροβατισμούς, «χωρίς νομικό έρμα, που συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 4) σε ό,τι αφορά π.χ. τον “επανέλεγχο”», διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως «επανακαθορισμός των κριτηρίων των συμβάσεων».

 

Προκλητικές και προσβλητικές χαρακτήρισε τις «απειλές» του κ. Μητσοτάκη ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση. «Το να μετατρέπει ο κ. υπουργός έναν ελεγκτικό μηχανισμό και την ίδια τη Δικαιοσύνη σε «παιχνιδάκι», για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης -στα όρια της προσωπικής εμπάθειας- είναι τουλάχιστον άστοχο», είπε, συμπληρώνοντας ότι οι αιρετοί της Αριστεράς, που υπηρετούν το πραγματικό δημόσιο συμφέρον, «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, ούτε έναντι της Δικαιοσύνης, ούτε έναντι της κοινωνίας».

 

Αναμφίβολα, η εφαρμογή του ν. 4250/2014 έχει αναχθεί σε ζήτημα κεντρικής πολιτικής σκηνής. Χαρακτηριστικό είναι ότι, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη ρωτώντας: «Τι γίνεται, κύριε υπουργέ; Διαξιφισμοί… παρακολουθώ». Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη «συρρίκνωση» του δημόσιου τομέα και ενημέρωσε ότι από τις 29 Οκτωβρίου τα υπουργεία θα λειτουργούν με τα νέα οργανογράμματα.

 

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο υπουργός ξεκαθάρισε, έστω και καθυστερημένα, ότι είναι διαφορετικό το ζήτημα του «επανελέγχου» και του ελέγχου που σχετίζεται με τα πλαστά πιστοποιητικά, συμπληρώνοντας ότι «οι αντιδράσεις των δημάρχων δεν έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των πλαστών πτυχίων, αλλά με τον έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων». Για τον εντοπισμό πλαστών πιστοποιητικών προανήγγειλε ενισχυτικές ρυθμίσεις. Αυτοδιοικητικοί αναφέρουν ότι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τον Μάιο του 2013.

 

Scroll to top