25/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με πυρομαχικά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Πολλά ερωτήματα γεννά η απόφαση του υπουργείου Αμυνας για συμμετοχή της Ελλάδας.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Στην αγκαλιά του Τζον Κέρι η κυβέρνηση  REUTERS/Gary Cameron

Στην αγκαλιά του Τζον Κέρι η κυβέρνηση
REUTERS/Gary Cameron

Και στρατιωτικά συμμετέχει πλέον η Ελλάδα στη «συμμαχία των προθύμων» κατά του «Ισλαμικού κράτους» (ISIS), αφού, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα, εκτός από την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, θα συμβάλει «μετά και από σχετική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ειδικότερα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις».

 

Πριν από λίγες ημέρες, η Ελλάδα είχε εκφράσει και την πολιτική της στήριξη στη διεθνή συμμαχία, την οποία καθοδηγούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην οποία συμμετέχουν τόσο αραβικά όσο και δυτικά κράτη.

 

Πιέσεις του ΝΑΤΟ

 

Σε μια περίοδο που στη χώρα ασκούνται πιέσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όχι μόνο για αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά και για εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στην Κρήτη ή την Καλαμάτα, η απόφαση αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λήψης της, αλλά και τις συνέπειες για την Ελλάδα, όταν μάλιστα τις τελευταίες μέρες φουντώνει η φημολογία και οι διαρροές περί εκτεταμένων ερευνών των αρχών ασφαλείας για την παρουσία τζιχαντιστών σε ελληνικό έδαφος. Οι εξελίξεις αυτές, όπως και η απόφαση της δικομματικής κυβέρνησης να συσφίγξει περαιτέρω τους πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ, κυοφορούν κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες. Την ίδια ώρα, γεννώνται ερωτήματα σχετικά με τη διεθνή νομιμότητα της αποστολής πυρομαχικών στους Κούρδους, δηλαδή όχι σε ένα κράτος, αλλά σε μια αυτόνομη περιοχή εντός της ιρακινής επικράτειας. Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνέχεια και της πολιτικής «διευκολύνσεων» των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθιστούν την Ελλάδα μέρος του γενικότερου προβλήματος σε μια εύφλεκτη περιοχή και σε μια κρίσιμη για τη διεθνή ασφάλεια περιοχή.

 

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος οφείλουν σαφείς απαντήσεις στα κόμματα και στη Βουλή για την απόφαση να εμπλέξουν ακόμα μία φορά τη χώρα σε πολεμικές συγκρούσεις χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Κατασχεμένες σφαίρες Καλάσνικοφ στους Κούρδους

 

Σφαίρες Καλάσνικοφ που έχουν κατασχεθεί από τις διωκτικές αρχές και φυλάσσονται από τον Ελληνικό Στρατό είναι τα πυρομαχικά που πρόκειται να δώσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας στις κουρδικές δυνάμεις, μετά τη λήψη σχετικής απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών να συμμετάσχει η χώρα μας στη διεθνή συμμαχία κατά του «Ισλαμικού κράτους» (ISIS). Τα πυρομαχικά αυτά, όπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» αρμόδιες πηγές, έχουν κατασχεθεί από τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές και είναι, όπως κρίθηκε, κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν από τους Κούρδους οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με όπλα ανατολικού τύπου. Δεν πρόκειται για πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός τα οποία θα ήταν άχρηστα για τους Κούρδους. Οι σφαίρες φυλάσσονται υπό ειδικό καθεστώς και δεν μπορούν να διατεθούν για χρήση στις δικές μας δυνάμεις ούτε να δοθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών που χρησιμοποιούν δυτικής κατασκευής όπλα ενώ η όποια διακίνηση πολεμοφοδίων γίνεται με ειδική άδεια από διεθνείς οργανισμούς. Στελέχη, δε, του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι με την προώθησή τους στους Κούρδους φεύγει από τις υπηρεσίες του Στρατού το «βάρος» της φύλαξής τους.

 

Μ. Τσαλδάρης

 

 

Scroll to top