25/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νοσεί το αγγλικό ΕΣΥ

Με χρήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη φορολόγηση των καπνοβιομηχανιών και άλλους φόρους από τους πλούσιους θα χρηματοδοτηθεί η ριζική μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κόστους 3 δισ. ευρώ, από μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.
      Pin It

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

 Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, υποσχέθηκε δομικές αλλαγές στο βρετανικό σύστημα Υγείας  REUTERS/Suzanne Plunkett


Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, υποσχέθηκε δομικές αλλαγές στο βρετανικό σύστημα Υγείας
REUTERS/Suzanne Plunkett

Την πρόσληψη 20.000 νοσοκόμων, 8.000 γιατρών, 5.000 βοηθών και 3.000 μαιών μέχρι το 2020 υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο των Εργατικών, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μάντσεστερ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ στη Βρετανία. Ολα αυτά, αν φυσικά το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. «Πρωταρχικός στόχος μιας μελλοντικής κυβέρνησης των Εργατικών είναι η ριζική μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS)», τόνισε ο Εντ Μίλιμπαντ, κοστολογώντας το πρόγραμμα αναβάθμισης της Υγείας στα 3 δισ. ευρώ περίπου. Χρήματα που, όπως είπε, θα τα πάρει από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη φορολόγηση των καπνοβιομηχανιών και άλλους φόρους που θα επιβληθούν, κυρίως, στους πλούσιους της χώρας.

 

Ο Μίλιμπαντ, αν και ξέχασε, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο BBC, να μιλήσει για σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία, όπως το δημόσιο έλλειμμα της χώρας και η μετανάστευση, παρ’ όλα αυτά αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα της υγείας, που όπως φάνηκε θα αποτελέσει το επίκεντρο του προεκλογικού μανιφέστου των Εργατικών.

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις

 

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις στις 13 Οκτωβρίου, με βασικό αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους. «Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 32 χρόνια που κατεβαίνουν σε απεργία εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία» επισημαίνουν τα συνδικάτα, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Η απεργία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς κινητοποιήσεων με την ονομασία «Η Βρετανία χρειάζεται αύξηση πληρωμών» που ξεκινούν στα μέσα του επόμενου μήνα και θα ολοκληρωθούν με ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο του Λονδίνου στις 18 Οκτωβρίου.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της δημόσιας υγείας είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων, εδώ στη Βρετανία. Από το 1943, όταν ο διακεκριμένος οικονομολόγος σερ Ουίλιαμ Μπίβεριτζ παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο για την Υγεία, όπου πρότεινε για πρώτη φορά τη δωρεάν περίθαλψη, μέχρι σήμερα το θέμα αποτελεί συχνά «δυνατό χαρτί» κάθε προεκλογικής εκστρατείας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως υποστηρίζουν κάποιοι ιστορικοί, πως ένας από τους βασικούς λόγους που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο «πατερούλης της νίκης» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχασε στις εκλογές του Ιουλίου του 1945 από τους Εργατικούς του Κλίμεντ Ατλι ήταν γιατί ο τελευταίος υιοθέτησε στο πρόγραμμά του την έκθεση Μπίβεριτζ.

 

Η λειτουργία του βρετανικού ΕΣΥ, αν και αποτέλεσε πρότυπο για πολλά κράτη στον κόσμο, παρ’ όλα αυτά συχνά δέχεται κριτική κυρίως για τον χρόνο αναμονής των ασθενών, τη μεγάλη γραφειοκρατία, την έλλειψη προσωπικού, τη μη εφαρμογή νέων τεχνολογιών κ.λπ.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες παγκοσμίως, καθώς απασχολεί πάνω από 1.300.000 εργαζομένους ενώ ο προϋπολογισμός του ξεπερνάει τα 154 δισ. ευρώ.

 

[email protected]

 

Scroll to top