25/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί τρία

      Pin It

Μακεδονικά μέσω Ιταλίας

 

Με γεμάτα χέρια επιστρέφει από την Ιταλία ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. Παρέλαβε από τον ομόλογό του, Ντάριο Φραντσεσκίνι, ογδόντα νομίσματα που μας επιστρέφει η γειτονική χώρα (όπως γράψαμε την περασμένη εβδομάδα). Χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα, είναι εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο και προέρχονται από τη Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική (Ακανθος και Τορώνη). Κατασχέθηκαν το 2008 και μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών επαναπατρίζονται. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε χθες στο Τορίνο, στο περιθώριο άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Β.ΤΖ.


Πέθανε ο Γ. Δέρπαπας

 

Στην αγαπημένη του Μύκονο κηδεύτηκε χθες ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του φανταστικού ρεαλισμού στην Ελλάδα, ο Γιώργος Δέρπαπας. Χτυπημένος από τη νόσο Πάρκινσον, έζησε μακριά από τις αίθουσες τέχνης για πολλά χρόνια, όχι όμως και από τα εικαστικά δρώμενα. «Τελευταίο μεσαιωνικό ζωγράφο» τον χαρακτήριζε ο Ηλίας Πετρόπουλος, ενώ ο Οδυσσέας Ελύτης είχε επισημάνει το «φωτεινό μυστήριο που αναδίδεται από τους πίνακές του». Γεννήθηκε το 1937 στην Κατερίνη, το 1957 εγκαταστάθηκε στο Αμβούργο, ενώ έκανε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου θα τιμήσει τη μνήμη του με αναδρομική έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 20 Οκτωβρίου.

 

ΠΑ.Σ.

 

Πολιτκόφσκαγια στη σκηνή

 

Η Αννα Πολιτκόφσκαγια, η 48χρονη δημοσιογράφος που ασκούσε δριμύτατη κριτική στην πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν, δολοφονήθηκε το 2006 στη Μόσχα, μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Στέφανο Μασίνι έκανε την ιστορία της έργο αντλώντας από τα γραπτά, τις συνεντεύξεις, τη ζωή και την πορεία της προς έναν θάνατο προδιαγεγραμμένο. Το «Ανεπίδεκτη διόρθωσης» γνωρίζει την πρώτη του παρουσίαση στην ελληνική σκηνή. Από τις 29 Σεπτεμβρίου θα παίζεται κάθε Δευτερότριτο (για 12 μόνο παραστάσεις) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου. Ενδιαφέρον.

 

Ε.Μ.

 

Scroll to top