14/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόμικς, πολιτική και sci-fi

      Pin It

Ο Ενκί Μπιλάλ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 

Ο Γιουγκοσλάβος δημιουργός, ίνδαλμα για εκατομμύρια νέους, όχι μόνο με τα βιβλία του, αλλά και τις ταινίες και τα κοινωνικά μηνύματά του, θα μιλήσει στις 27 Φεβρουαρίου για την τέχνη και τις εμπειρίες του

 

Tης Βασιλική Τζεβελέκου 

 

getFile (2)Οι ήρωές του είναι γοητευτικοί, αυτοκαταστροφικοί, μάχιμοι με ουλές και εν πολλοίς με βασανισμένες ζωές. Αυτά που ξεστομίζουν κάθε άλλο παρά ανώδυνα είναι. Τριγυρνούν κάπου στην άκρη του πλανήτη, σε γκρίζες πόλεις που έχουν υποστεί οικολογικές καταστροφές. Τα σενάριά του τοποθετούνται στο μέλλον, όταν ο κόσμος που γνωρίζουμε έχει αλλάξει ριζικά, αλλά τα ανθρώπινα συναισθήματα, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, ο πόνος, εξακολουθούν να υπάρχουν.

 

Τα σχέδια του Γιουγκοσλάβου Ενκί Μπιλάλ είναι μοναδικά. Αψεγάδιαστα, καλοδουλεμένα, με προσωπικό ύφος. Οι εικόνες του ανανέωσαν τα κόμικς κι αγαπήθηκαν, όπως και ο δημιουργός τους. Οπως έχει πει ο ίδιος, επηρεάστηκε από τα γαλλικά κείμενα που διάβασε στην εφηβεία, και την ίδια τη γαλλική γλώσσα, αφού μετανάστευσε με τους γονείς του στο Παρίσι από τα δέκα του χρόνια. Ενας από τους σημαντικότερους διεθνώς εκπροσώπους του κόμικς επιστημονικής φαντασίας, με πολιτικό λόγο και οικολογικές ανησυχίες, ίνδαλμα για εκατομμύρια νέους, ο Ενκί Μπιλάλ προσγειώνεται στην Αθήνα.

 

Στις 27 Φεβρουαρίου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί στην κεντρική σκηνή της τον διάσημο κομίστα για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Θα μιλήσει με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τα κόμικς και το σινεμά, την πολιτική και οικολογική διάσταση του έργου του, για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε, την πολιτική, τα Βαλκάνια και τους πολέμους.

 

Γεννημένος στο Βελιγράδι (1951) από πατέρα Γιουγκοσλάβο και Τσέχα μητέρα μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1972 συνεργάστηκε με το «Pilote», που φιλοξένησε σύντομες ιστορίες του. Στα είκοσί του πήρε το βραβείο του περιοδικού και γνώρισε τον Ρενέ Γκοσινί, διάσημο κομίστα (Αστερίξ) και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού, ο οποίος τον ενθάρρυνε να συνεχίσει.

 

Χαρακτηριστικό της αναγνώρισης του έργου του είναι ότι το βιβλίο του «Ισημερινό ψύχος» αναδείχτηκε από το γαλλικό περιοδικό «Lire» το καλύτερο βιβλίο τού 1993, ανεξάρτητα από λογοτεχνική κατηγορία. Βραβευμένος στο φημισμένο Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ, ο Ενκί Μπιλάλ δούλεψε με την ίδια επιτυχία και στο σινεμά. Σκηνοθέτης ταινιών με πρωταγωνιστές διάσημους, όπως ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν (σε όλες τις ταινίες του) και η Καρόλ Μπουκέ («Palace Hotel», 1989), ο Μισέλ Πικολί, η Ζιλί Ντελπί («Tokyo Moon» σε σενάριο που έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Ντακ Φρανκ, 1996) η Σαρλότ Ράμπλινγκ («Immortel», 2004).

 

Επίσης, έχει συνεργαστεί στα γραφικά της ταινίας «Το όνομα του Ρόδου», αλλά και στα σκηνικά – κοστούμια στο μπαλέτο του Προκόφιεφ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Εχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κόμικς σε όλο τον κόσμο, έχει εκθέσει σχέδιά του σε Ευρώπη και Αμερική αλλά και στο Τόκιο μαζί με τον διάσημο Τσέχο φωτογράφο Γιόζεφ Κουντέλκα.

 

Από τις πιο σημαντικές εκδόσεις του: «Η γυναίκα παγίδα» (1987), «Παρτίδα κυνηγιού» (1988), «Ο ύπνος του τέρατος» (1990), «Η γιορτή των Αθανάτων» (1990), «Ισημερινό ψύχος» (1993),«32 Δεκέμβρη» (2003), «Ραντεβού στο Παρίσι- Πράξις Τρίτη» (2006), «Ο Εξολοθρευτής 17» (2007), «Τέσσερα τελευταία πράξη» (2007), «Animal Z» (2010) κ.ά.

 

[email protected]

 

INFO: Η είσοδος για την ομιλία είναι ελεύθερη για το κοινό -θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με διανομή δελτίων μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Θα υπάρξει ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα της Στέγης www.sgt.gr

 

 

 

 

 

Scroll to top