25/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ονόματα

      Pin It

Του Γιώργου Σταματόπουλου

 

Πριν από λίγες ημέρες συνάδελφος μου έστειλε ηλεκτρονικά ένα μήνυμα, «έτσι, για να σπάσεις πλάκα», όπως μου είπε στο τηλέφωνο αργότερα. Στο μήνυμα διάβασα τα εξής: «Ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος, που μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του δημάρχου Γ. Καμίνη, σύμφωνα με πληροφορίες του “Επτά ημέρες”, αναλαμβάνει γενικός διευθυντής του ιστορικού ραδιοσταθμού της πόλης Αθήνα 9,84». Η όντως πλάκα έρχεται αμέσως μετά: «Ο κ. Σταματόπουλος είναι: Δημοσιογράφος στην “Ελευθεροτυπία” και συγγραφέας· Αρθρογράφος στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στη “Μεταρρύθμιση”. Το 2011 ανέλαβε υπεύθυνος επικοινωνίας και επικεφαλής του γραφείου Τύπου του δημάρχου κ. Καμίνη».

 

Μπράβο αξιώματα που είχα και δεν το ήξερα! Θα παρακαλούσα τις «Επτά ημέρες» να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους προτού τις λανσάρουν στο κοινό τους διότι το παραπλανούν και προκαλούν σύγχυση στους αναγνώστες και γενικότερα τραυματίζουν την επικοινωνία.

 

Ουδεμία σχέση έχω με το γραφείο Τύπου του δημάρχου ούτε με τον 9,84. Πρόκειται για συνονοματεπωνυμία ασφαλώς, απλώς ο συντάκτης μπέρδεψε πρόσωπα και πράγματα. Αρθρογραφώ, ναι, σε τούτη μόνο την εφημερίδα και ναι, ήμουν στην «Ελευθεροτυπία». Αυτά είναι όλα. Ούτε δημαρχίες ούτε ραδιόφωνα ούτε «Μεταρρυθμίσεις»…

 

«Τι γράφουν για σένα, μπαμπά;» με ρωτάει απορημένη η μικρή μου κόρη που τα πάει καλά με τα ηλεκτρονικά μέσα, «δεν θα τους πεις τίποτε;». Αναγκάζομαι λοιπόν να ξαναγράψω (πρώτη φορά ήταν πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια) ότι άλλος συνάδελφος είναι στον δήμο και στο ραδιόφωνο, που έχει απλώς ίδιο όνομα και επώνυμο. Ο καθείς προβαίνει στις επιλογές του σε ό,τι αφορά την επαγγελματική του καριέρα. Εδώ επιμένουμε συνεταιριστικά· πέραν τούτου ουδέν. Αλλά τόση σύγχυση πια… τόσα τσαλαβουτήματα στην επιπολαιότητα. Εδώ που τα λέμε, άλλο Δήμος Αθηναίων και τελείως άλλο η συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών». Μια ύπαρξή μου και εδώ και στον δήμο θα προκαλούσε πολλές απορίες στους αναγνώστες· ίσως γι’ αυτό μερικοί με στραβοκοιτάζουν όταν συστήνομαι καμιά φορά. «Τον μπαγάσα», θα λένε μέσα τους, «μιλάει μόνο για την “Εφημερίδα των Συντακτών” και μας κρύβει ότι έχει θρονιαστεί στην ασφάλεια του Δήμου Αθηναίων». Είναι μια ευκαιρία να γίνει αυτή η διευκρίνιση, τουλάχιστον για τους αναγνώστες της εφημερίδας. Καλόν θα ήτο να γινόταν η διευκρίνιση και από τις «Επτά ημέρες».

 

Πέρα από την πλάκα, μερικές φορές δημιουργούνται ευτράπελες και νοσηρές παρεξηγήσεις και άντε μετά να πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Είχα βρεθεί πριν από χρόνια με τον συνονοματεπώνυμο συνάδελφο· είχαμε σχολιάσει το μπέρδεμα που γίνεται, χαμογελάσαμε και ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Καλή επιτυχία του, ούτως ή άλλως, όπου κι αν πάει.

 

[email protected]

 

Scroll to top