25/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με δόσεις η Σεξουαλική Αγωγή

      Pin It
Της Αννας Ανδριτσάκη

Δεν αφαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της Βιολογίας της Α' Γυμνασίου το κεφάλαιο για την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους, διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου. Μεταφέρεται στην ύλη της Β' Γυμνασίου. Για ποιον λόγο; Λόγω καθυστέρησης δημιουργίας των νέων βιβλίων Βιολογίας για το Λύκειο, μετά την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας για τη διδασκαλία της Βιολογίας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της ύλης του βιβλίου που διδάσκεται τώρα στην Α' Γυμνασίου ώστε η μισή ύλη να διδαχθεί τη μια χρονιά και η άλλη την επόμενη.

Με άλλα λόγια, η πενία κατεργάστηκε την τέχνη του μοιράσματος αφού δεν είναι ακόμα έτοιμα αρκετά βιβλία που υπαγορεύουν τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Με απόφαση του προκατόχου τού κ. Λοβέρδου, η Βιολογία διδάσκεται δύο ώρες την εβδομάδα στην Α' Γυμνασίου και από μία ώρα την εβδομάδα στη Β' και τη Γ' Γυμνασίου. Η πρόχειρη λύση για τις δύο πρώτες βρέθηκε. Η μόνιμη λύση αγνοείται.
Οπως και για το πότε θα ενταχθεί ως κανονικό μάθημα η Σεξουαλική Αγωγή στο πλαίσιο μιας σωστής και με την απαιτούμενη σοβαρότητα αντιμετώπισης. Ο ίδιος ο υπουργός, αναφερόμενος στο Κοινωνικό Σχολείο, έχει μιλήσει για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την αναγκαιότητά της. Εχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Πρέπει ορισμένα πράγματα να τα περάσεις στα παιδιά, έχουμε ελεύθερη σεξουαλική ζωή από τα 13 και είναι με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες γεμάτο το σχολείο».
Αναγκαία, λοιπόν, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στις σύγχρονες και ξέφρενης εξέλιξης σχέσεις, ειδικά μεταξύ εφήβων. Αρκεί να μην εξαντλείται στις λίγες ενδεικτικές σελίδες ορισμένων μαθημάτων (Βιολογία, Ανθρωπολογία, Θρησκευτικά), οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στην ύλη που εν τέλει διδάσκεται στην τάξη.
Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Ούτε φυσικά πρέπει να περιορίζεται στα φυλλάδια που κατά καιρούς μοιράζονται από το υπουργείο Παιδείας αλλά ούτε και να εξαντλείται στο «Κοινωνικό Σχολείο». Τέλος, δεν πρέπει να συνεχίσει να διδάσκεται από μη επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς. Μερικές ημερίδες και σεμινάρια σε αραιά διαστήματα δεν αρκούν για την εκπαίδευση των σημερινών 13χρονων.

Scroll to top