Pin It

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αύξησαν, έστω και οριακά, το κομπόδεμά τους μες στο καλοκαίρι και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις τους στις τράπεζες αυξήθηκαν στα 164,23 δισ. ευρώ από 163,22 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

 

Ο Αύγουστος ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας που παρουσίασε αύξηση στις καταθέσεις, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι μετατέθηκε για ένα μήνα αργότερα, δηλαδή για τα τέλη Σεπτεμβρίου η δόση του ΕΝΦΙΑ.

 

Με δεδομένο ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 συνολικά 9 δισ. ευρώ σε φόρους εκτιμάται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δημιουργούσαν «μαξιλάρι» για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη φορολαίλαπα.

 

Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της κρίσης οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται περίπου στα 70 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο κάνει ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να επαναπατριστούν κεφάλαια, ώστε να τονωθούν οι καταθέσεις και να ξεμπλοκάρουν χορηγήσεις δανείων.

 

Μέχρι τότε -δηλαδή τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την τόνωση των οικονομικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να αποταμιεύουν για λογαριασμό τους και όχι για την Εφορία, οι τράπεζες δεν αναμένεται να ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης.

 

Τα στοιχεία του Αυγούστου, αναφορικά με την χρηματοδότηση, δείχνουν ότι το πρόσημο της πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικό.

 

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού διαμορφώθηκε στο -3,5% από -3,7% τον προηγούμενο μήνα. Ετσι η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 478 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 823 εκατ. ευρώ).

 

Ειδικότερα, η καθαρή ροή προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 195 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 534 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,6% από -4,9% τον Ιούλιο του 2014.

 

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2014, ήταν αρνητική κατά 21 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 48 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

 

Τέλος, αρνητική 262 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2014 (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 240 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -2,9%.

 

Αρτ. Σπηλιώτη

 

Scroll to top