26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Tαυτότητα φύλου χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις

      Pin It

Ενα ακανθώδες ζήτημα του κινήματος των τρανς, η δυνατότητα να αλλάζουν τα έγγραφα ταυτότητας χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις, είναι το αντικείμενο της δράσης δρόμου που πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Σωματείου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την τρανς κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει στόχος αστυνομικών διώξεων και τρανσφοβικών επιθέσεων.

 

Σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, μέλη του σωματείου, εθελοντές άλλων οργανώσεων [Θετική Φωνή, Thessaloniki Pride, Homophonia – Thessaloniki Pride, Good as You(th), Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης, Thessaloniki Rainbow Youth] και υποστηρικτές του κινήματος θα μοιράζουν φυλλάδια και αφίσες και θα ενημερώνουν τον κόσμο για το αίτημα να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα φύλου, καθώς «προστατεύει από τις διακρίσεις, προστατεύει την ιδιωτικότητα ενός ατόμου και αποτελεί τη βάση για μια αξιοπρεπή ζωή».

 

Η συναλλαγή των τρανς με οποιαδήποτε υπηρεσία που απαιτεί επίδειξη ταυτότητας μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη από αδιάκριτα βλέμματα, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι τη διαπόμπευση και την άρνηση παροχής υπηρεσιών.

 

Ανάλογη δράση δρόμου είχε πραγματοποιήσει πριν από ένα μήνα το ΣΥΔ στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι δράσεις εντάσσονται στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που διοργανώνει η ευρωπαϊκή οργάνωση Transgender Europe (TGEU).

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top