26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλεκτρονικό «μάτι» αποκτά η Εφορία

Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική καρτέλα για κάθε φορολογούμενο στην οποία θα εγγραφούν κωδικοποιημένα όλα τα ποσά που έχει λαμβάνειν και όλα τα ποσά που πρέπει να πληρώσει.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε νέο «φακέλωμα» των φορολογουμένων με οφειλές προς το Δημόσιο προχωρά η Εφορία, η οποία «πετάει» εκτός ρύθμισης 20.167 άτομα που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις προβλεπόμενες δόσεις του ρυθμισμένου ληξιπρόθεσμου χρέους με το οποίο βαρύνονται.

 

Ο αριθμός των οφειλετών που εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, αυξάνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει λόγω οικονομικής αδυναμίας.

 

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το υπολειπόμενο ποσό από τις απολεσθείσες ρυθμίσεις συνολικά έφτασε τα 203,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (παραγγελία κατάσχεσης, πρόγραμμα πλειστηριασμού, κατάσχεση σε χέρια τρίτου κ.λπ.), σε 2.293 περιπτώσεις.

 

Οι προαναφερθείσες ενέργειες σε βάρος των συγκεκριμένων φορολογουμένων σε ποσό ισοδυναμούν με 78,6 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 203,5 εκατ. που αθροίζουν οι χαμένες ρυθμίσεις. Η διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει θορυβήσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία «σφίγγει» και άλλο τον ηλεκτρονικό έλεγχο και την παρακολούθηση των φορολογουμένων, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού.

 

Με απόφαση που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, καθορίζεται ο τρόπος κωδικοποιημένης καταγραφής κάθε οφειλής του φορολογουμένου προς την Εφορία καθώς και απαίτησής του από αυτήν, όπως για παράδειγμα οι επιστροφές φόρων.

 

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική καρτέλα για κάθε φορολογούμενο στην οποία θα έχουν εγγραφεί κωδικοποιημένα όλα τα φορολογικά δεδομένα που αφορούν ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους και ποσά που πρέπει να πληρωθούν.

 

Το ηλεκτρονικό αρχείο που καθιερώνεται σε κάθε μία Εφορία θα περιλαμβάνει δηλαδή όλο το πάρε-δώσε του φορολογουμένου με τις φορολογικές αρχές. Στη μία στήλη του «βιβλίου» θα καταγράφονται όλες οι οφειλές φορολογουμένων με αναλυτικά στοιχεία για το είδος του φόρου, το ονοματεπώνυμο (ή επωνυμία αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο), τον ΑΦΜ, το πλήθος και την περιοδικότητα των δόσεων, την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης και το ποσό κάθε δόσης και από την άλλη πλευρά οι τυχόν επιστροφές φόρου που δικαιούνται φορολογούμενοι.

 

Νέα παράταση

 

Με άλλη απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, δίνεται νέα παράταση μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2015 για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας (χωρίς πρόστιμα) πέραν του έτους βάσει πραγματικού χρόνου.

 

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η ημερομηνία αυτή θα είναι και η καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση. Μετά τις 30 Ιανουαρίου, ως ημερομηνία διακοπής θα λαμβάνεται για τα μεν φυσικά πρόσωπα η ημερομηνία οριστικής παύσης της δραστηριότητάς τους, για τα δε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες η ημερομηνία της λήξης των εργασιών της εκκαθάρισης ή της ανακοίνωσης διαγραφής από το ΓΕΜΗ κατά περίπτωση.

 

Εκτός λειτουργίας το Taxis

 

Εν τω μεταξύ, εκτός λειτουργίας θα τεθεί το Taxisnet τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 29.9.2014, όπως ανακοινώθηκε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (http://www.gsis.gr).

 

Συγκεκριμένα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα είναι διαθέσιμες από την Κυριακή (28.9.2014) στις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τη Δευτέρα (29.9.2014) στις 7.00 π.μ. λόγω προγραμματισμένων εργασιών προληπτικής συντήρησης.

 

Οι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μεριμνήσουν εγκαίρως για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου πληρωμής του φόρου καθώς η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Scroll to top