Pin It

Αποδοκιμάστηκε από τη Βουλή ο τρόπος που επέλεξε το οικονομικό επιτελείο να προσφέρει κεφαλαιακή ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, με την αντιπολίτευση να απαιτεί από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο που κατέθεσε εσπευσμένα προχθές το βράδυ.

 

Εκδηλώθηκε έτσι σφοδρή αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Γ΄ Θερινό Τμήμα (στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου περί εφοδιαστικής), την οποία ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να αποκλιμακώσει: α) με τη διαβεβαίωση ότι «εξασφαλίζονται πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα του ελληνικού λαού» και β) με την εκτίμηση ότι «εάν πάνε όλα καλά με τα stress tests των τραπεζών, τότε θα υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επίλυσης για τα “κόκκινα” δάνεια και τη ρευστότητα στην αγορά».

 

Σε αντιδιαστολή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «στημένα παιχνίδια» εν όψει πολιτικών εξελίξεων, ότι απαξιώνει εντελώς τα χρήματα που διέθεσε το Δημόσιο στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ και ότι επιχειρεί να ξεπουλήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ξένα funds μέσα σε μια νύχτα.

 

«Προωθείτε με αεροπλανικές τροπολογίες ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, χρησιμοποιώντας τον χαριστικό αναβαλλόμενο φόρο, ένα μεγάλο δώρο που δόθηκε στους τραπεζίτες για να συμψηφιστούν οι απώλειες που είχαν από το κούρεμα των ομολόγων τους» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης. Υποστήριξε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση μετατρέπει αναδρομικά τον αναβαλλόμενο φόρο σε απαίτηση, «ώστε στα stress tests να μειωθούν ισόποσα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και έτσι με πενταροδεκάρες να μπουν οι ιδιώτες και να πάρουν το μετοχικό κεφάλαιο από το ΤΧΣ, που είναι πλειοψηφικό στις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες και στο 34% στη μία». Κατέληξε προειδοποιώντας για τις συνέπειες «που δεν πρόκειται να παραγραφούν».

 

Απαντώντας ο Γκ. Χαρδούβελης, υποστήριξε ότι η ρύθμιση «ευνοεί τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος» προσθέτοντας ότι «καθιστά τις τράπεζες πιο ελκυστικούς επενδυτικούς στόχους».

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε τη γρήγορη αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών από την αίθουσα, λέγοντας: «Προσέξατε το θλιβερό θέαμα, ο υπουργός ήρθε με προκατασκευασμένο χαρτί, το ανέγνωσε και έφυγε. Μας εξουσιοδοτούν οι τραπεζίτες, αναγιγνώσκουμε τις τροπολογίες και φεύγουμε. Ετσι κυβερνάτε τη χώρα!».

 

Ε.Δ.Β.

 

Scroll to top