26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμία διπλωματία…

Η κυβέρνηση αγνόησε την προτροπή του πρέσβη στο Βερολίνο να μη δει τη Μέρκελ σε περίοδο που δεν επρόκειτο να πάρει τίποτα, τον απέκλεισε από τη συνάντηση στην καγκελαρία και στη συνέχεια του επετέθη λεκτικά -διά του Χρ. Λαζαρίδη- εξωθώντας τον σε παραίτηση.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Κόκκινο χαλί (από το οποίο η Μέρκελ κοντεύει να πετάξει έξω τον Σαμαρά), ναύτες με το όπλο επ' ώμου, αλλά και απόλυτος ερασιτεχνισμός στην ελληνική αποστολή, το ντεκόρ της επίσκεψης στο Βερολίνο ΑΜΕ/ΜΠΕ

Κόκκινο χαλί (από το οποίο η Μέρκελ κοντεύει να πετάξει έξω τον Σαμαρά), ναύτες με το όπλο επ' ώμου, αλλά και απόλυτος ερασιτεχνισμός στην ελληνική αποστολή, το ντεκόρ της επίσκεψης στο Βερολίνο
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Εκθετη είναι στο Βερολίνο η χώρα μας, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρέσβη Παναγιώτη Ζωγράφου, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά.

 

Ενα από τα πιο καίρια διπλωματικά πόστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας μένει ακέφαλο, ύστερα από το επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την πρωθυπουργική αποστολή από την Αθήνα και οδήγησε τον Ελληνα πρέσβη στην έξοδο.

 

Ενας διπλωμάτης καριέρας στην κυριολεξία τα βρόντηξε, αφήνοντας άναυδους και τους Γερμανούς στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ασυνήθιστη πράξη

 

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη πράξη στα διπλωματικά χρονικά. Το γεγονός, δε, ότι ο πρέσβης έχει συγγενική σχέση με τον πρωθυπουργό δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος.

 

Ο Παναγιώτης Ζωγράφος με την κίνηση αυτή θέλησε να δείξει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο του φέρθηκε το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όχι τόσο όσον αφορά το πρόσωπό του, αλλά τον θεσμό του πρέσβη. Η σύγκρουση της πρεσβείας με το κυβερνητικό επιτελείο ξεκίνησε εδώ και ημέρες, όταν ο Παναγιώτης Ζωγράφος πληροφορήθηκε από άλλες πηγές ότι επίκειται πρωθυπουργική επίσκεψη στο Βερολίνο.

 

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά δεν επικοινώνησε –ως είθισται– με την πρεσβεία στη γερμανική πρωτεύουσα και προέβη σε συνεννοήσεις απευθείας με την καγκελαρία.

 

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιτελείς του πρωθυπουργού είχαν δυσαρεστηθεί με τις αναφορές του πρέσβη, στις οποίες εφιστούσε την προσοχή ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για συνάντηση με την καγκελάριο, καθώς η τελευταία δεν είναι σε θέση να παράσχει δημοσίως δεσμεύσεις στους Ελληνες, και καλό θα ήταν μια τέτοια συνάντηση να γίνει μετά τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου το περιβάλλον θα ήταν πιο ευνοϊκό.

 

Παρ’ όλα αυτά, η επίσκεψη αποφασίστηκε και οργανώθηκε σε απευθείας επαφή με την καγκελαρία, παρακάμπτοντας την πρεσβεία.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο, το πρωθυπουργικό επιτελείο απέκλεισε από τη συνάντηση τον Ελληνα πρέσβη.

 

Το διπλωματικό πρωτόκολλο δεν ορίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε να παρίσταται ο πρέσβης σε τέτοιου είδους επαφές, όμως στις πρωθυπουργικές επισκέψεις στην καγκελαρία πάντοτε υπάρχει η παρουσία του Ελληνα πρέσβη, εφόσον συμμετέχουν σύμβουλοι και στελέχη και από τις δύο πλευρές.

 

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει αποκλειστεί πρέσβης από μια τέτοια συνάντηση.

 

Ο Παναγιώτης Ζωγράφος εμφανίστηκε στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων από τον πρωθυπουργό, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, μένοντας αμέτοχος και λίγο αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την έντονη δυσαρέσκειά του.

 

Ξεχείλισε το ποτήρι

 

Το ποτήρι ωστόσο ξεχείλισε όταν σε συνομιλία με τον σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο τελευταίος τού μίλησε προσβλητικά, την ώρα που η διπλωματική αποστολή αποχωρούσε από το ξενοδοχείο.

 

Το παραπάνω σκηνικό που διαδραματίστηκε στο Βερολίνο, οδήγησε τον πρέσβη τελικά στην παραίτηση.

 

Ο ίδιος, ωστόσο, χθες, καθώς έχει ακόμη 15 ημέρες περιθώριο για να ανακαλέσει, εμφανίστηκε σε ελληνογερμανικό συνέδριο που έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα και εκφώνησε ομιλία, όπως είχε προγραμματιστεί.

 

Σε Ελληνες δημοσιογράφους που τον πλησίασαν, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και αρκέστηκε να πει πως η απόφασή του είναι αμετάκλητη.

 

Γεγονός είναι πως οι χειρισμοί αυτοί προκάλεσαν μείζον διπλωματικό θέμα στο Βερολίνο, δείχνοντας την εικόνα μιας χώρας που δεν είναι καθόλου σοβαρή και αντιμετωπίζει με μεγάλη επιπολαιότητα την εκπροσώπησή της σε μια πολύ καίρια για τα συμφέροντά της πόλη του πλανήτη.

 

…………………………………………………………….

 

Διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών

 

«Μεταξύ άλλων φληναφημάτων που ακούστηκαν, όπως πληροφορίες περί δήθεν ύπαρξης εισηγήσεων για τη μη πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. πρωθυπουργού στο Βερολίνο, επισημαίνεται ότι ουδεμία εισήγηση με τέτοιο περιεχόμενο είχε υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από την πρεσβεία Βερολίνου». Αυτό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, σε ερωτήματα δημοσιογράφων για την παραίτηση του Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο.

 

Scroll to top