26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (εναντίον του) ο Μητσοτάκης

Μέτωπο δημάρχων και υπαλλήλων ενάντια στις απειλές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Μέτωπο δημιουργείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενάντια στους ''τσαμπουκάδες'' του Κυριάκου Μητσοτάκη ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μέτωπο δημιουργείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενάντια στους »τσαμπουκάδες» του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αποστολή των περιπτώσεων των πέντε δήμων (Ζωγράφου, Λάρισας, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πατρέων, Χαλανδρίου) που μπλόκαραν τον «επανέλεγχο» μετατροπής συμβάσεων, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η επιλογή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς αιρετών και εργαζομένων. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι ικανές να αποτρέψουν έως και τη συμπλήρωση των 6.500 απολύσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου.

 

Επιμένει στη σύγκρουση

 

Το κοινό μέτωπο δημάρχων και υπαλλήλων παραμένει ισχυρό. Ο υπουργός από την πλευρά του επιμένει στην επιλογή της «μετωπικής σύγκρουσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετίζεται με το πελατειακό σύστημα, παρά το γεγονός ότι δέχεται κριτική από ένα πλήθος αυτοδιοικητικών παρατάξεων και ομοσπονδιών υπαλλήλων. «Θεωρούμε απαράδεκτο να καταγγέλλουν τα φαινόμενα όψιμα σήμερα αυτοί που τα δημιούργησαν. Πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά ο κοινωνικός αυτοματισμός και η διαίρεση των εργαζομένων», επισήμανε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πατρέων (ΚΚΕ), Κώστας Πελετίδης, συμπληρώνοντας ότι στόχος της απόφασης της δημοτικής αρχής να σταματήσει κάθε ενέργεια αποστολής στοιχείων ήταν «να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Τις απολύσεις».

 

Ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης υπενθύμισε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη να μην αποσταλούν οι φάκελοι των εργαζομένων για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων ελήφθη ομόφωνα και επιπλέον κατηγόρησε τον υπουργό ότι «με πιέσεις και απειλές κατά των εργαζομένων και των δημάρχων, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταλύσει κάθε έννοια δικαιοσύνης, υπηρετώντας πιστά τον στόχο των χιλιάδων απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, για τις οποίες έχει δεσμευτεί στην τρόικα».

 

Εντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπνεύστηκε τη χυδαία και συκοφαντική επίθεση κατά των δημάρχων, αποσιωπώντας ότι η μετατροπή των συμβάσεων έγινε με συμμετοχή συλλογικών οργάνων και ανεξάρτητων αρχών (Δημοτικά Συμβούλια, Υπηρεσιακά Συμβούλια και ΑΣΕΠ). «Ποιος λοιπόν τηρεί τη νομιμότητα;», διερωτήθηκε.

 

«Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, χαιρετώντας την άρνηση δημάρχων και περιφερειαρχών να συναινέσουν στη διαδικασία της «αξιολόγησης» των υπαλλήλων τους καθώς και στον «επανέλεγχο». «Για πρώτη φορά, δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε πολλές περιοχές της χώρας μπλοκάρουν τη λειτουργία του κρατικού μνημονιακού μηχανισμού και αρνούνται να αποτελέσουν γρανάζι στη λειτουργία του», συμπλήρωσε, καλώντας όλους τους πολίτες να συμπαραταχθούν με τους δημοσίους υπαλλήλους στον αγώνα για την υπεράσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και γενικότερα των δημόσιων κοινωνικών αγαθών «που η κυβέρνηση παραδίδει στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο».

 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι «οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά με την επιστράτευση και της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να περάσουν. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να γίνουν πρόβατα επί σφαγή επειδή ο υπουργός θέλει να πάρει “άριστα” από τους τοκογλύφους-δανειστές τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί», τόνισε η Ομοσπονδία. Μετά την «αξιολόγηση» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έρχεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη ισχυρό «μέτωπο» και στο ζήτημα του «επανελέγχου» από το οποίο υπολόγιζε έναν αριθμό απολύσεων προς ικανοποίηση της αντίστοιχης μνημονιακής δέσμευσης.

 

Scroll to top