kipros-metanastes

26/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ανακρίνονται δυο πρόσφυγες στην Κύπρο

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν υποψίες ότι τα πρόσωπα αυτά είναι ο καπετάνιος και ο μηχανικός του πλοιαρίου, στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προκειμένου να μεταφερθούν στην Ιταλία.
      Pin It

Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης

 

Δύο πρόσωπα ανακρίνονται από την αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση των προσφύγων. Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν υποψίες ότι τα πρόσωπα αυτά είναι ο καπετάνιος και ο μηχανικός του πλοιαρίου, στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προκειμένου να μεταφερθούν στην Ιταλία. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται όντως για τον καπετάνιο και τον μηχανικό, οι οποίοι εγκατέλειψαν τον ψαροκάικο και τους μετανάστες στη μοίρα τους, θα ζητηθεί η έκδοση διαταγμάτων κράτησης τους.

Στο μεταξύ σε ειδικό χώρο φιλοξενίας προσφύγων σε κοινότητα δυτικά της Λευκωσίας μεταφέρθηκαν  οι Σύροι πρόσφυγες, που διασώθηκαν χθες. Στο χώρο φιλοξενίας βρίσκονται οι υπηρεσίες ασύλου, πολιτικής άμυνας, η αστυνομία, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, καθώς και οι ιατρικές υπηρεσίες. Μετά την άφιξη των προσφύγων στο χώρο, ακολουθεί δεύτερος ιατρικός έλεγχος τους για μια σειρά ασθένειες. Στους πρόσφυγες έγινε ένας πρώτος ιατρικός έλεγχος με την άφιξή τους χθες στο Λιμάνι Λεμεσού, ενώ η Αστυνομία προέβη σε ελέγχους για την τυχόν μεταφορά οποιονδήποτε παράνομων αντικειμένων. Όλες οι υπηρεσίες συνεργάζονται για την παροχή στέγασης, περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας στα άτομα αυτά.

Στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά γίνεται καταγραφή στοιχείων και στη συνέχεια θα ακολουθηθούν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες που προβλέπονται από την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.Ήδη στο συγκεκριμένο χώρο έχουν στηθεί αντίσκηνα για τα φιλοξενία των προσφύγων. Στο μεταξύ, δύο παιδιά κρίθηκε αναγκαίο όπως διακομιστούν στο Μακάριο νοσοκομείο από το χώρος φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, λόγω προβλημάτων υγείας που παρουσίασαν.

 

Ελεύθεροι οι δυο Κύπριοι στη Λιβύη

Αίσια ήταν η κατάληξη της περιπέτειας των δύο Κυπρίων, οι οποίοι κρατούνταν από μέλη ένοπλης ομάδας, που δρα στη Λιβύη. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο Κύπριοι αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα της Πέμπτης. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε επικοινωνία με τους οικείους τους, τονίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «αποδοκιμασία για την διάδοση εσφαλμένων, παραπλανητικών και ανεύθυνων φημών, που προκάλεσαν αναστάτωση στις οικογένειες των δύο και των άλλων κυπριών που διαμένουν στη Λιβύη, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στη θετική έκβαση της υπόθεσης».

 

efsyn.gr

Scroll to top