26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόνερα …εντός συνόρων

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Ερώτηση για το «χαράτσι»

 

Για λάθρα επιβολή φόρου κάνουν λόγο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Θωμάς Ψύρρας, σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν δικαιούται να παρακρατεί μέρος του ανταποδοτικού τέλους για την κάλυψη τυχόν ελλείμματος του προϋπολογισμού. Στηρίζονται στα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Ανδρέας Χ. Ζούλας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Ε.Σ. (15/9/2014) και ρωτούν τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και την υφυπουργό στον πρωθυπουργό Σοφία Βούλτεψη: Ποιος αποφάσισε και γιατί την παρακράτηση του 50% του λεγόμενου ανταποδοτικού τέλους προς τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και σε ποια νομική διάταξη βασίζεται το σκεπτικό αυτής της παρακράτησης «που χρεώνεται στους πολίτες προς τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε., ως άλλο “χαράτσι”»;

Περί διαφάνειας στη ΝΕΡΙΤ

 

Να τοποθετηθούν δημόσια για τα γεγονότα που οδήγησαν σε τρεις παραιτήσεις καλεί τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ ο Θ. Καρούνος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και επισημαίνει ότι ότι σε μια «ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ, η συνεχής παραφιλολογία περί αδιαφάνειας στη διοίκηση μόνο ζημία προκαλεί». Γι’ αυτό και απέστειλε επιστολή στο Ε.Σ. για να τοποθετηθούν τα μέλη του σχετικά με όσα συνέβησαν και τα οποία «έπληξαν για μια ακόμη φορά το κύρος της εταιρείας με τα εκατοντάδες δημοσιεύματα περί πολιτικών παρεμβάσεων και “κέντρων ελέγχου”». Ποια παραφιλολογία όμως, όταν οι παραιτηθέντες έχουν πλέον κάνει ευθέως λόγο για ανεπίτρεπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις και… ασυδοσία στελεχών της ΝΕΡΙΤ υπό την κάλυψη κυβερνητικών παραγόντων; Ο κ. Καρούνος κάνει αναφορές και στον διαγωνισμό για τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ τονίζοντας ότι «από τις αρχές Μαρτίου είχα επισημάνει με εισήγησή μου την ανάγκη για πλήρως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Οι παρατηρήσεις μου εστιάστηκαν επί της μεθοδολογίας και όχι επί των τυπικών όρων της προκήρυξης, οι οποίοι τηρήθηκαν». Και καταλήγει σημειώνοντας ότι η τοποθέτηση του Πέτρου Μάη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ «αποτελεί εγγύηση για την απουσία της οποιασδήποτε παρατυπίας στην περαίωση του διαγωνισμού».

Καταγγελία στον εισαγγελέα για προσόντα επί πληρωμή

 

Στον εισαγγελέα απέστειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) καταγγελία της οποίας έγινε αποδέκτης. Σύμφωνα μ’ αυτήν διευθυντικά στελέχη της ΝΕΡΙΤ «απέκτησαν ψευδείς πιστοποιήσεις για την καλή χρήση Η/Υ χωρίς καμιά ώρα μαθήματος, απλώς και μόνο με την παρουσία τους σε εξετάσεις έναντι αμοιβής…». Η ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι η καταγγελία είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς φαίνεται ότι «τα παράνομα πιστοποιητικά επικυρώθηκαν από μεγάλο δημόσιο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στο Λεκανοπέδιο». Γι’ αυτό και ρωτάει αν η πολιτεία προτίθεται «να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξεριζώσει τα ογκούμενα φαινόμενα αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας στον ευρύτερο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ή θα αφήσει ισχυρά συμφέροντα να κάνουν πάρτι εκατομμυρίων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, του συμφέροντος της κοινωνίας, των δημόσιων σχολείων, αλλά και των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης που λειτουργούν νόμιμα».

 

[email protected]

 

Scroll to top