diki-dikastirio

26/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Απέρριψε το ΣτΕ τις προσφυγές καθηγητών επαγγελματικής εκπαίδευσης κατά της διαθεσιμότητας

Δέχτηκε εκτός των άλλων πως δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας αξιοκρατίας καθώς και εκείνες που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην αρχή της αναλογικότητας.
      Pin It

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει καθηγητές δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η κατάργηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κλάδων, η οποία και οδήγησε πολλούς εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα.
Η απόφαση, ελήφθη με μειοψηφία 8 δικαστών. Η πλειοψηφία δέχτηκε πως οι αποφάσεις της διοίκησης στηρίζονται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως και ως εκ τούτου δεν παραβιάζουν τις διατάξεις του άρθρου 103 του συντάγματος περί μονιμότητας. Αντίθετα η μειοψηφία θεωρεί πως οι διατάξεις του υπό κρίση ν.4172/13 αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις καθώς δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα μέτρα της διοίκησης.

Οι προσφυγές

Εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων (αισθητικής, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, μαιευτικής, βρεφονηπιοκόμων, κ.λπ.) που καταργήθηκαν οι οργανικές τους θέσεις και μπήκαν σε διαθεσιμότητα προσέφυγαν υποστηρίζοντας ότι η υπουργική απόφαση και οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4172/2013 είναι αντισυνταγματικές και δεν στηρίζονται σε ειδική μελέτη για τη διάγνωση της αναγκαιότητας κατάργησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Το ΣτΕ δέχτηκε εκτός των άλλων πως δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας αξιοκρατίας καθώς και εκείνες που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην αρχή της αναλογικότητας.

efsyn.gr

Scroll to top