Pin It

Ο Βενιζέλος επιμένει στη συνεργασία αλλά ο Κουβέλης αντιστέκεται

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Με νέα πρόταση προς τη ΔΗΜΑΡ για διάλογο και συνεργασία επ' αφορμής των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ επανήλθε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όμως η πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου παραμένει σταθερά επιφυλακτική και ευγενικά αρνητική.

 

Μιλώντας χθες στη γραμματεία της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να είναι πιο συγκεκριμένος στο ενωτικό κάλεσμά του, ανακοινώνοντας ότι θα απευθύνει επιστολή στον Φώτη Κουβέλη για «προσυνεδριακή συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων».

 

Μάλιστα, για να τεκμηριώσει το επιχείρημα της ανοιχτής διαβούλευσης, σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να συναντιόμαστε για θέματα κυβερνητικής διαχείρισης και εθνικής στρατηγικής και να μη συναντηθούμε να μιλήσουμε για ζητήματα ιδεολογικά, αξιακά, ταυτότητας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής Κεντροαριστεράς».

 

«Υπάρχει ήδη αλληλοτροφοδότηση απόψεων, ο Βενιζέλος τώρα “ανοίγει το παιχνίδι”», εξηγούν μέσω της «Εφ.Συν.» ανώτατοι παράγοντες της Ιπποκράτους.

 

Δεν έλειψαν, πάντως, την ίδια ώρα και οι αιχμές περί του «ηθικού προβλήματος» που προτάσσεται από μερίδα της ΔΗΜΑΡ και κάποιες πολιτικές κινήσεις του χώρου, ως λόγος για να αποφεύγουν τη συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ.

 

«Ηθικό ζήτημα»

 

«Η ΔΗΜΑΡ και πολλές κινήσεις, σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ, θέτουν το “ηθικό ζήτημα”. Θεωρούν ότι αυτές δεν έχουν τη φθορά της εξουσίας, δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα. Ξέρετε, το ζήτημα είναι να βγεις ηθικά αλώβητος αφού δοκιμαστείς, όχι να αποφεύγεις τη δοκιμασία», απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι όσα στελέχη έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και μεταστεγάστηκαν στη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝ.ΕΛΛ. να μη νομίζουν ότι μπήκαν ξαφνικά στην «κολυμπήθρα του Σιλωάμ».

 

Στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν δείχνουν -προς το παρόν- να συγκινούνται, ούτε αναθεωρούν την άποψή τους ότι «η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν αφορά κινήσεις κορυφής». Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη μάς επισήμαιναν ότι, εκτός από τη σχετική απόφαση της Κ.Ε., η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι οι διεργασίες για την Κεντροαριστερά δεν μπορεί να συνδυάζονται με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ η συνεργασία τους γίνεται μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο. Αναμένουν όμως την επιστολή του κ. Βενιζέλου για να τοποθετηθούν επισήμως.

 

Οπως αναμενόταν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε τη στάση του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον υπολογίζει ως συνομιλητή και διατηρώντας το «καθαρό μέτωπο» με την Κουμουνδούρου. Επίσης, έβαλε ζήτημα νέας προγραμματικής συμφωνίας των τριών εταίρων, επανέλαβε ότι το διακύβευμα του συνεδρίου δεν θα είναι η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, όπως ζητούν πολλά στελέχη, ενώ για την κινητικότητα στο εσωκομματικό πεδίο άφησε να εννοηθεί ότι γίνεται στη βάση παλαιοκομματικών πρακτικών και «μηχανισμών» που δεν έχουν σχέση με τάσεις και ρεύματα ιδεών.

 

[email protected]

Scroll to top