28/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επέτειος γιατί… χανόμαστε

Με την ομιλία στη γιορτή για τα 40χρονα της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να αναστρέψει το κακό κλίμα που δημιουργούν οι κόντρες, η πολιτική σύγχυση και τα περί εξόδου από το Μνημόνιο που γύρισαν μπούμερανγκ.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

EUROKINISSI

Τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, μπροστά στον νέο γύρο των συνομιλιών με την τρόικα, θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του απόψε στην εκδήλωση για τη γιορτή της Ν.Δ. στη Χαλκιδική. Η επίσκεψη στο Βερολίνο, όχι μόνο δεν έδωσε αέρα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά άνοιξε και νέες εστίες τριβών στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Μετά τη φασαρία που προκάλεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης με το κρεσέντο κινδυνολογίας για τις καταθέσεις, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με διχογνωμίες αναφορικά με την ατζέντα των μέτρων της τρόικας.

 

Κόντρα υπουργών

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρ. Ντινόπουλος, που έχει την εποπτεία των δήμων, βγήκε στην κόντρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη εν όψει του νέου γύρου απολύσεων. Και στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, διεμήνυσε ότι δεν θα γίνουν δεκτές νέες μειώσεις στις συντάξεις, ούτε η απελευθέρωση των απολύσεων.

 

Οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ για αποχώρηση του ΔΝΤ ώστε να σηματοδοτηθεί η πολυπόθητη έξοδος από το Μνημόνιο, έπιασαν τόπο στο κυβερνητικό σχήμα και στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο τα μηνύματα και από το ΔΝΤ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προηγουμένως και από την ΕΚΤ, παραπέμπουν στην τήρηση όλων των συμφωνηθέντων της κυβέρνησης με την τρόικα. Διαφορετικά το σχέδιο απεμπλοκής που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι με τους εταίρους.

 

Η πίεση που νιώθει η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση και αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις με το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τον κ. Σαμαρά σε κινήσεις ολοένα και μεγαλύτερου πολιτικού ρίσκου. Η αναγγελία της εξόδου από το Μνημόνιο χαρακτηρίζεται και από κυβερνητικές πηγές «κίνηση με μεγάλο ρίσκο» πλην όμως ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εταίρος του Ευάγγ. Βενιζέλος στο σημείο που έχουν έλθει τα πράγματα δεν έχουν άλλες επιλογές. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην τήρηση όλων των προαπαιτούμενων μέσα στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία τύχη στη μάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμη και αν ψηφιστούν νέα μέτρα και περάσει δίχως κοινοβουλευτικές απώλειες ο νέος προϋπολογισμός, οι μέρες της θα είναι μετρημένες. Και στην αντίθετη περίπτωση όμως της ρήξης με την τρόικα το αδιέξοδο γίνεται αμέσως ορατό.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν ότι στην τακτική σύνοδο του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου θα δοθεί μήνυμα συγκατάνευσης για έξοδο της χώρας στις αγορές, κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος. Η προοπτική αυτή θα δώσει στην Αθήνα τα περιθώρια για διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι οι θετικές εκτιμήσεις για τις τράπεζες θα επιβεβαιωθούν στα τέλη του μήνα από την ΕΚΤ.

 

Πρέπει να πείσει

 

Προηγουμένως όμως ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να πείσει τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι το σχέδιο αυτό έχει πιθανότητες επιτυχίας. Η ομιλία του απόψε στην εκδήλωση της Ν.Δ. για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αφήγηση του κυβερνητικού σχεδίου με αυστηρές συστάσεις προς τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για το φαινόμενο των παραφωνιών και των προσωπικών πολιτικών. Παράλληλα αναμένεται να σηκώσει τους τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση στην προσπάθεια να συσπειρώσει τις δυνάμεις της Ν.Δ. και να προχωρήσει σε γενικό προσκλητήριο για τη νέα, μεταμνημονιακή εποχή.

 

Scroll to top