aeroskafi-irak

28/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πρόθυμη» και η Αγγλία

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους τα βρετανικά βομβαρδιστικά, αναμένοντας το τυπικό ΟΚ. Τουρκία και Δανία ενισχύουν τη «συμμαχία».
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

REUTERS/Neil Hall Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον

REUTERS/Neil Hall
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον

«Πρόκειται για μία αποστολή που δεν θα πάρει μήνες, αλλά χρόνια. Ομως πιστεύω πως πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτή την εκστρατεία, χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η υπομονή και η επιμονή». Με τον αέρα της διακομματικής συναίνεσης που είχε ήδη εξασφαλίσει, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πάσχιζε χθες να εξηγήσει στους διαφωνούντες βουλευτές και στους προβληματισμένους συμπολίτες του τους λόγους για τους οποίους η χώρα τους θα πρέπει να συρθεί σε έναν τρίτο πόλεμο στο Ιράκ…

 

«Αυτή δεν είναι μία απειλή που έρχεται από την άλλη πλευρά του κόσμου» διακήρυξε ο Κάμερον, αναφερόμενος στους εξτρεμιστές -γηγενείς και ξένους- μαχητές του IS (Ισλαμικό Κράτος). «Κι εάν αυτή γίνει ανεξέλεγκτη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρομοκρατικό χαλιφάτο στις ακτές της Μεσογείου, δίπλα στα σύνορα ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, διακηρυγμένη και αποδεδειγμένη πρόθεση του οποίου είναι να επιτεθεί στη χώρα μας και στον λαό μας».

 

Συζήτηση στη Βουλή

 

Ενώ πάντως η συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων είχε ανάψει για τα καλά στο Γουέστμινστερ για την συμμετοχή του Λονδίνου στη νέα «Συμμαχία των Προθύμων», τα βρετανικά βομβαρδιστικά ήδη ζέσταιναν τις μηχανές τους, περιμένοντας και τυπικά το τελικό «OK» για εκ νέου ανάληψη δράσης στη Μέση Ανατολή.

 

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν βρετανικά ή δυτικά στρατεύματα που θα καταλάβουν το Ιράκ», διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έδειχνε πάντως να ισορροπεί σε δύο «βάρκες». «Πιστεύω πως οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα στη Συρία» προσέθεσε λοιπόν με νόημα, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή αφορούσε αποκλειστικά και μόνον την έγκριση της συμμετοχής του Λονδίνου στις αεροπορικές επιδρομές στα -γνώριμα από τους προηγούμενους δύο πολέμους- ιρακινά εδάφη…

 

Προς το παρόν, τη «δουλειά» στη γείτονα Συρία συνεχίζουν οι Αμερικανικοί και οι Αραβες σύμμαχοί τους στον Περσικό. Για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες επελέγησαν ως στόχοι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ελέγχει το IS στη βορειοανατολική επαρχία του Ντέιρ αλ Ζορ, στα σύνορα με το Ιράκ.

 

Εν μέσω πάντως του διάχυτου προβληματισμού για τα νομικά και επιχειρησιακά όρια της όλης επιχείρησης, την αποτελεσματικότητά της, αλλά και τις γεωπολιτικές της «παρενέργειες» (επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το πρακτορείο Associated Press αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βάλουν «νερό στο κρασί» των αιτημάτων τους στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), άρχισαν ήδη να πέφτουν στο «τραπέζι» αιτήματα από τους… πρόθυμους συμμάχους.

 

«Ναι, πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», διεμήνυσε χθες μέσω CNN o εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι. «Ομως πιστεύω ότι αιτία όλων αυτών είναι το καθεστώς της Συρίας», προσέθεσε, «το οποίο θα πρέπει να τιμωρηθεί». Από την Αγκυρα, εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επισημοποιούσε τη μεταστροφή της Αγκυρας, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι πια έτοιμη να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα», τουτέστιν και στρατιωτικά, για την εξολόθρευση του IS.

 

Κάπως έτσι λοιπόν η Τουρκία φαίνεται να βγαίνει από τον «πάγο», όπως δείχνει και το χθεσινό τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Στη σύντομη διάρκειά του, τον επαίνεσε για το έργο της χώρας του στην υποδοχή των Κούρδων προσφύγων από Συρία, συζήτησε μαζί τους για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και αμφότεροι συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή τηλεφωνική επαφή.

 

Προς ενίσχυση της αμερικανοκεντρικής «Συμμαχίας των Προθύμων» έσπευσε παράλληλα και η Δανία, συνδράμοντας από χθες με 7 μαχητικά F-16 στις επιδρομές κατά θέσεων του IS στο Ιράκ. Ενώ στη Γαλλία -την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσέτρεξε και αυτή τη φορά στο πλευρό των ΗΠΑ- η κυβέρνηση αφήνει τώρα ανοιχτή την «πόρτα» για επέκταση της ακτίνας δράσης των μαχητικών της εντός των εδαφών πέραν του Ιράκ, και της Συρίας.

 

Ωθηση σε αυτά τα σχέδια φαίνεται να δίνουν χθεσινές δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν εκτίναξη στο 69% του ποσοστού των Γάλλων που στηρίζουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Παρίσι κατά του IS. Καταλύτης ήταν το πάνδημο σοκ από τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου Ερβέ Γκουρντέλ από εξτρεμιστές ισλαμιστές στην Αλγερία, στη μνήμη του οποίου οργανώθηκαν χθες εκδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

 

Την ίδια ώρα στη Γερμανία κορυφωνόταν η αγωνία για την τύχη ενός δικού της υπηκόου, ο οποίος κρατείται εδώ κι έναν χρόνο όμηρος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στα χέρια των εξτρεμιστών της Αμπού Σαγιάφ στις Φιλιππίνες, που τώρα απειλούν ότι θα τον σκοτώσουν, σε ένδειξη αλληλεγγύης και αυτοί στο IS.

 

Στις τάξεις του «Ισλαμικού κράτους» στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας αναφέρεται ότι καταφθάνουν εν τω μεταξύ διαρκώς νέοι εθελοντές. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως μόνον στο Χαλέπι της Συρίας έχουν σπεύσει προς ενίσχυση 200 μαχητές, 15 διαφορετικών υπηκοοτήτων.

 

Μιλώντας χθες στο BBC, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής δράσης της Ε.Ε., Ζιλ ντε Κερσόβ, ανέφερε ότι υπολογίζεται πως συνολικά 3.000 Ευρωπαίοι μάχονται ήδη στις δυνάμεις του IS. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, πάντως, το FBI παραδεχόταν την αντίστοιχη δράση μόλις 12 Αμερικανών υπηκόων…

 

Scroll to top