Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Το σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση» γίνεται πράξη. Οι δράσεις αλληλεγγύης, με στόχο την ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και, βεβαίως, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, έρχονται όχι μόνο να συμπληρώσουν τον τρόπο άσκησης κοινωνικής πολιτικής από πλευράς νέων δημοτικών αρχών, αλλά και να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα του. Παρατάξεις που έδωσαν «σάρκα και οστά» σε κοινωνικές δομές, καθώς και μέλη δικτύων αλληλεγγύης, επελέγησαν από τους δημότες να ασκήσουν καθήκοντα δημοτικών αρχών και να επαναφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτηριστικά ενός πραγματικά λαϊκού θεσμού.

 

Στο Αιγάλεω, η νέα δημοτική αρχή στοχεύει στην ενίσχυση των δομών που είχε δημιουργήσει την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Οι Στέλιος Βασιλειάδης και Γιαννούλα Χριστόγλου, οι άνθρωποι που ήταν στην «πρώτη γραμμή» των δράσεων αλληλεγγύης του δήμου, αναλαμβάνουν, αντίστοιχα, καθήκοντα εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για την Αλληλεγγύη και τον Εθελοντισμό και αντιδημάρχου Παιδείας. Στη θέση αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, ο εξαγωγέας Μάκης Ζάχαρης. Ο Δήμος Αιγάλεω ήταν ο πρώτος που προχώρησε στην «επίκαιρη» δράση αλληλεγγύης διανομής ροδάκινων. Προχώρησε και σε δεύτερη διανομή, με στόχο την ενίσχυση τόσο των ασθενέστερων οικονομικά δημοτών όσο και των παραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Ανάλογες διανομές πραγματοποίησε πλήθος δήμων ανά τη χώρα. Ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, στοχεύει να διευρύνει τις αλληλέγγυες δράσεις του δήμου του, δίνοντας έμφαση στο Δημοτικό Ιατρείο, μεταξύ άλλων. Αυτή τη στιγμή, στο Αιγάλεω, σε 420 οικογένειες διανέμονται τρόφιμα από τον δήμο, σε 450 ανθρώπους από την Εκκλησία, ενώ 150-200 οικογένειες ενισχύονται από άλλες δημοτικές δομές αλληλεγγύης.

 

Στον Δήμο Ζωγράφου αναπτύσσεται μια νέα σχέση μεταξύ δήμου και δημοτών. Κομβικό ρόλο κατέχουν οι εθελοντές. Μία από τις πιο πρόσφατες δράσεις τους ήταν ο καλλωπισμός της πλατείας Άνοιξης από τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης Ζωγράφου. Γιορτή και μάθημα εθελοντισμού ταυτόχρονα. Με συνοδεία μουσικής και χειροκροτημάτων των κατοίκων, τα μέλη του Δικτύου καθάρισαν την πλατεία και έβαψαν τα παγκάκια. Ο δήμος τούς διέθεσε σκούπες και φαράσια. Η δήμαρχος, Τίνα Καφατσάκη, ως μέλος του Δικτύου, δεν απέφυγε να πιάσει πινέλο και μπογιά. Τα απαραίτητα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις μαρμελάδας που έφτιαξαν μέλη του Δικτύου. Η δράση του είναι πολυποίκιλη: κινηματικές συλλογές τροφίμων, αγορές χωρίς μεσάζοντες, ανταλλακτικά και χαριστικά παζάρια, συγκέντρωση ειδών ένδυσης και υπόδησης, μεγάλες ποσότητες των οποίων στέλνονται σε κέντρα μεταναστών (Λαύριο, Κόρινθος), δωρεάν παροχή ή ανταλλαγή υπηρεσιών (π.χ. ηλεκτρολογικές εργασίες, ενισχυτική διδασκαλία), λειτουργία κοινωνικού δικτύου ιατρών με σκοπό την προσφορά πρωτοβάθμιων υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας χωρίς καμία διάκριση, συγκέντρωση φαρμάκων και αποστολή τους στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βύρωνα από όπου η διανομή επεκτείνεται σε άλλες πόλεις, πλήθος πολιτιστικών δράσεων κ.ά. «Η αλληλεγγύη περνάει μέσα από τη συμμετοχή και είναι ένα μέσο να ενεργοποιήσεις τον κόσμο, ίσως το πιο δυνατό μέσο στις μέρες που ζούμε», μας τονίζει η Ράνια Μπέλλου, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Ζωγράφου και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη της νέας δημάρχου.

 

Μέλη του Κοινωνικού Κέντρου Βύρωνα «Λαμπηδόνα» εξελέγησαν με την πλειοψηφούσα παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο. Ο νέος δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης, στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας με τα τοπικά δίκτυα αλληλεγγύης, τα οποία, μάλιστα, έχουν μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων: διανομή τροφίμων, φαρμάκων, πολιτιστικές δράσεις κ.λπ. Περαιτέρω, ο δήμος αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς καμπάνια ενημέρωσης για την ένταξη δικαιούχων πολιτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

 

Εμφαση στις δομές αλληλεγγύης θα δώσει και ο νέος δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, συνεχίζοντας τη δράση του Μαγειρείου, του Φαρμακείου, του Ανταλλακτηρίου και άλλων δημοτικών δομών. Επιπλέον, ο δήμος θα συνεργαστεί με τον Συνεταιρισμό Καταναλωτών «Πανδώρα» ο οποίος διαθέτει στους καταναλωτές-μέλη του προϊόντα σε χαμηλές τιμές.

 

Στην Υγεία εστιάζουν, αρχικά, οι δράσεις αλληλεγγύης στον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Με τη συμμετοχή εθελοντών επιστημόνων πλήθους ειδικοτήτων λειτουργεί η δομή Ψυχικής Υγείας, ενώ σε δημοτικό χώρο στεγάζεται το αλληλέγγυο Κοινωνικό Φαρμακείο.

 

Πρωταρχικός στόχος του Δήμου Καισαριανής: να μη μείνει κανένας άνθρωπος στην πόλη χωρίς τροφή, χωρίς αυτό να σημαίνει την υποβάθμιση άλλων υπηρεσιών. Η νέα δημοτική αρχή, διαπιστώνοντας προβλήματα στη σύμβαση που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκηση με ιδιωτική εταιρεία για το τοπικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, εστίασε τις δράσεις της στη διανομή τροφίμων σε απόρους, μέσω δικτύων αλληλεγγύης. Και εκεί οι εθελοντές των δικτύων προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στις διανομές. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κοντόσταυλος, βλέποντας την υποστελέχωση των δημοτικών δομών, ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

Scroll to top