28/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπάνε τον φόβο, δεν πληρώνουν τον παράλογο φόρο

Σε μαζική άρνηση πληρωμών ΕΝΦΙΑ καλούν οι Λαϊκές Συνελεύσεις και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής.
      Pin It

Καμπάνια ενημέρωσης στις γειτονιές, έξω από τράπεζες, «για να σπάσει ο φόβος» και να μην πληρωθεί η α’ δόση του ΕΝΦΙΑ ξεκινούν τη Δευτέρα συλλογικότητες της Αττικής που έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

 

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι το χαράτσι του 2011, που το μετονόμασαν και το επέκτειναν σε χωράφια και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Κι αυτό όταν μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ δεν καταφέραμε να το πληρώσουμε 1,6 εκατ. νοικοκυριά», πήρε πρώτη τον λόγο η Ελπίδα από τη Λαϊκή Συνέλευση Κουκακίου, εξηγώντας πως η βαριά φορολογία για την ιδιοκατοίκηση στοχεύει στη συνολική υποτίμηση του εργαζομένου, ώστε να είναι «πιο φοβισμένος, πιο φτηνός».

 

Οι ομιλητές υπενθύμισαν ότι οι φόροι επί των ακινήτων εφταπλασιάστηκαν σε 4 χρόνια (3,5 δισ. υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση, από 500 εκατ. το 2010), όταν μισθοί και συντάξεις κατακρημνίστηκαν. «Πλέον σε φορολογούν επειδή υπάρχεις, μόνη λύση η στάση πληρωμών από τα κάτω», είπε ο Νώντας από τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνος, που ξεκίνησε ήδη τις δράσεις ενημέρωσης.

 

Ιστορίες φορολογικής τρέλας διηγήθηκαν ομιλητές και κοινό, δίνοντας χειροπιαστά παραδείγματα για το πώς ο ΕΝΦΙΑ εκτός από ταξικά άδικος είναι και παράλογος: «Για μη ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές διαμέρισμα καλούμαστε να πληρώσουμε μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ από το σπίτι όπου μένουμε», ανέφερε ο Γιάννης Αποστολόπουλος από την αριστερή δημοτική κίνηση «Μέτωπο Ψηλά» σε Ραφήνα-Πικέρμι. «Στο Καματερό ήρθε ΕΝΦΙΑ σε δεκατετράχρονη κόρη άπορης πολύτεκνης οικογένειας. Επιπλέον ήρθε φόρος από 189 ευρώ στα δύο άνεργα παιδιά, ενώ η συνολική φορολόγηση είναι ίση με το ετήσιο προνοιακό επίδομα που εισπράττει η οικογένεια», είπε η Γεωργία από την Ανοιχτή Συνέλευση Καματερού.

 

Και χωρίς τον ΕΝΦΙΑ έχει ήδη γονατίσει αυτοαπασχολούμενος μηχανικός που για καθαρό οικογενειακο εισόδημα 3.200 ευρώ καλείται να πληρώσει 5.600 ευρώ σε φόρους. Ο Θόδωρος Συμεωνίδης, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, εξήγησε τις διαδικασίες της «ενδικοφανούς προσφυγής» που πρέπει να αποσταλεί προς τις ΔΟΥ ως πρώτο βήμα, τονίζοντας ότι ουσιαστικές λύσεις θα προκύψουν μόνο μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις.

 

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής καλεί εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και αντίστοιχες πρωτοβουλίες κατά του ΕΝΦΙΑ σε κοινό μέτωπο, έμπρακτης συλλογικής ανυπακοής, με πρώτο βήμα την άρνηση πληρωμής της α’ δόσης και σκοπό την οριστική κατάργηση του «μόνιμου χαρατσιού» που θα ξαναμοιράσει γη και ακίνητα στα χέρια των λίγων.

 

Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Scroll to top