28/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατηγορηματικό «όχι» του ιατροδικαστή

Τέλος στο θρίλερ της... νεκροφάνειας της 49χρονης στη Θεσσαλονίκη, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι ο θάνατός της δεν επήλθε από ασφυξία.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπουλου

 

«H γυναίκα δεν πέθανε από ασφυξία. Τελεία». Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση ο επίκουρος καθηγητής Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου, έβαλε τέλος χθες το απόγευμα στο θρίλερ γύρω από το περιστατικό… νεκροφάνειας μιας 49χρονης, που προχθές διατυπώθηκαν φόβοι από τους συγγενείς της ότι τάφηκε ζωντανή και πέθανε από ασφυξία μέσα στο φέρετρό της, στα κοιμητήρια της Περαίας Θεσσαλονίκης.

 

Στην άποψη ότι ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από καρκίνο και όχι από ασφυξία συμφώνησαν και οι ιατροδικαστές που ορίστηκαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, τόσο από την οικογένεια της θανούσης (Σαμουήλ Ντουγκουντζάου και Ματθαίος Τσούγκας) όσο και από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν (Ιωάννης Βουγιουκλάκης). Στη διαδικασία νεκροψίας-νεκροτομής παραβρέθηκε και ο πρώην διευθυντής της Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, ομότιμος καθηγητής Δημήτρης Ψαρούλης, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του.

 

Νωρίτερα, από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης εκδόθηκε ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο αναφέρεται ότι στις 25/9/2014 και ώρα 6.31 π.μ. διαπιστώθηκε από τον ειδικό γιατρό ο κλινικός θάνατος της Κ.Δ.Ζ., η οποία βρισκόταν σε τελικό στάδιο καρκίνου. Ο θάνατος διαπιστώθηκε με κλινική εξέταση και επιβεβαιώθηκε από το ηλεκτροκαρδιογράφημα. «Το καρδιογράφημα κατέστησε βεβαία τη διακοπή λειτουργίας τής ως άνω ασθενούς», καταλήγει το ιατρικό ανακοινωθέν, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε νεφρικό και ηπατικό σύνδρομο ως συνέπεια της ασθένειάς της.

 

Στο μεταξύ, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Χρυσή Ματσικούδη, που ήταν εφημερεύουσα γιατρός προχθές το βράδυ, όταν σημειώθηκε το μακάβριο συμβάν, ανέφερε ότι το ασθενοφόρο έφτασε στο νεκροταφείο της Περαίας λίγα λεπτά μετά την κλήση που δέχτηκε η Αμεση Δράση, όπου καταγγέλθηκε ότι ακούγονται φωνές αγωνίας από τον τάφο.

 

«Οταν έφτασε το ασθενοφόρο δεν είχε καν ολοκληρωθεί η ταφή, ο νεκροθάφτης έριχνε ακόμη τα χώματα. Αμέσως μετά την εκταφή, έγινε καρδιογράφημα και διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα είναι νεκρή. Σε λίγη ώρα έφτασα και εγώ και είδα ότι το πτώμα ήταν σε νεκρική ακαμψία. Η νεκρική ακαμψία δεν μπορεί να επέλθει σε 10 λεπτά. Δεν είναι δυνατόν πριν από λίγη ώρα να φώναζε βοήθεια και εμείς να τη βρίσκουμε σε νεκρική ακαμψία. Τα μάτια της νεκρής ήταν ανοιχτά, αλλά γι’ αυτό μπορεί να δώσει εξήγηση ο ιατροδικαστής. Για το στόμα της δεν μπορώ να πω ότι ήταν ανοιχτό, ήταν χαλαρό», περιέγραψε.

 

Scroll to top