27/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Το υπουργείο βάζει χέρι στις δαπάνες τους

Τα έξοδα που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των επιτηδευματιών θα «εξορθολογιστούν», ενώ κάποια θα καταργηθούν τελείως. Η νέα φοροεπιδρομή ετοιμάζεται με «μίνι» νομοσχέδιο.
      Pin It

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Νέα φοροεπίθεση σε 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με «μίνι» νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή.

 

Αυτό θα προβλέπει επί τα χείρων αλλαγές στο καθεστώς των εκπιπτόμενων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων.

 

Πρόκειται για τις συνήθεις κατηγορίες δαπανών που επικαλούνται όλοι οι επαγγελματίες και γενικά όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (σ.σ. το λεγόμενο μπλοκάκι) προκειμένου να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση που φέτος αυξήθηκε κατακόρυφα.

 

Τι ισχύει σήμερα

 

Αυτές είναι οι δαπάνες για τις ασφαλιστικές εισφορές (εκπίπτει το 100%), τα ενοίκια και τα έξοδα για ΔΕΚΟ (φως, νερό κ.λπ., εκπίπτει περίπου το 1/3 του συνολικού λογαριασμού), ο λογαριασμός του κινητού τηλεφώνου (το 50% αυτής της δαπάνης), τα έξοδα για το αυτοκίνητο (αναγνωρίζεται το 70% της δαπάνης για Ι.Χ. έως 1.600 κ.ε., ενώ για μεγαλύτερα το 35%) ή το δίκυκλο (το 100% των εξόδων), τα έξοδα ταξιδιού και οι αγορές παγίων (το 100% της δαπάνης), οι οποίες αναγνωρίζονται από την Εφορία και μειώνουν τον φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να «πειράξουν» τα ποσοστά έκπτωσης αυτών των δαπανών περιορίζοντάς τα στο μικρότερο δυνατό όριο, έτσι ώστε ο κάθε επιτηδευματίας να μην περνάει στα έξοδα της επιχείρησής του κάθε είδους δαπάνη προκειμένου να γλιτώσει από τα «νύχια» της Εφορίας.

 

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, «υπάρχουν δαπάνες σήμερα που είναι μεικτές και θα πρέπει να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό τους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ αυτές όντως επιβαρύνουν τα λειτουργικά κέρδη της επιχείρησης, περιέχουν εν μέρει και κάποια προσωπική καταναλωτική δαπάνη. Για παράδειγμα, η χρήση κινητών τηλεφώνων ή μεταφορικών μέσων της εταιρείας από τους εργαζομένους ή τους μετόχους της. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει μία «γκρίζα ζώνη» καθώς άλλες φορές αφορούν τις ανάγκες της επιχείρησης και άλλες ιδία χρήση.

 

Ετσι δεν αποκλείεται από τη χρήση του 2015 ο επιτηδευματίας να χρειαστεί με κάποιο τρόπο να τεκμηριώσει τα «πραγματικά έξοδα» της επιχείρησης, ενώ όπως αφήνουν να εννοηθεί οι ίδιες πηγές, εκτός από τη μεταβολή στα ποσοστά της έκπτωσης να υπάρξουν αλλαγές και στον «κατάλογο» με τα είδη των δαπανών που θα εκπίπτουν από τον φόρο. Γεγονός το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τις αλλαγές που «ψήνονται» στις επαγγελματικές δαπάνες των μικρομεσαίων είναι ότι η γ.γ. Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου δεν έχει εκδώσει ακόμη τις οδηγίες για το πώς δηλώνονται και ελέγχονται οι παραγωγικές δαπάνες των επιχειρήσεων, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Φορολογίας από 1.1.2014.

 

Από το νέο έτος

 

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος και θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, οι οποίοι ήδη από φέτος πλήρωσαν θεαματικά αυξημένους φόρους μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.

 

Σημειώνεται ότι η φορολόγησή τους ακόμα και για εισοδήματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, έχει ήδη οδηγήσει στον αφανισμό χιλιάδων μικρομεσαίων που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% (εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ), ενώ προκαταβάλλουν και το 55% του φόρου. Για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 33%.

 

Πιο κάτω 1,35% οι μισθοί

 

Και ενώ οι φόροι παίρνουν την ανιούσα, οι μισθοί συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίστηκε και στο β' τρίμηνο φέτος η μείωση των μισθών στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να είναι ένα από τα τρία κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «28» στα οποία οι μισθοί συρρικνώνονται σταθερά.

 

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, οι μισθοί (χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών) «κατρακυλούν» τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατά 5,05% σε μέσα επίπεδα το 2011, κατά 7,4% το 2012, κατά 6,55% το 2013 και κατά 1,35% το α' εξάμηνο φέτος.

 

………………………………………………………………………………………………………….

 

Χαρδούβελης: Για τη μείωση του χρέους τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ

 

Στη βούληση της κυβέρνησης να μην πειραχτούν τα 11,4 δισ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να επιστραφούν, αν δεν χρειαστούν, προκειμένου να μειωθεί το χρέος, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΟΤΟΕ κατά την προχθεσινή της επαφή με τον κ. Χαρδούβελη ενημερώθηκε για τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εν όψει των stress tests που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εξέφρασε τις θέσεις της για τα ειδικότερα θέματα άμεσης προτεραιότητας, που αφορούν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και της Πανελλήνιας Τράπεζας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις συνεταιριστικές τράπεζες.

 

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος σε όλα τα παραπάνω είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ, ώστε να παραμείνουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν, να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.

 

Scroll to top