Pin It

Επέτειοι ηρωικές και πένθιμες παρεισφρέουν σε τούτο το Σαββατοκύριακο. Πριν από 73 χρόνια σαν σήμερα συναντιούνται σ' ένα χαμόσπιτο στο τέρμα Ιπποκράτους ο Λευτέρης Αποστόλου εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Χωμενίδης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Ηλίας Τσιριμώκος της Ενωσης Λαϊκής Δημοκρατίας και ο Απόστολος Βογιατζής του Αγροτικού Κόμματος και υπογράφουν, τηρώντας τους συνωμοτικούς κανόνες, το ιδρυτικό κείμενο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου που επιδιώκει την «απελευθέρωσιν του Εθνους μας από τον σημερινόν ξένον ζυγόν και την απόκτησιν της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας». Εχει προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου η 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ η οποία αποφάσισε «να οργανώσει τις δυνάμεις της λαϊκής εξέγερσης για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της Ελλάδας».

 

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βολιδοσκοπεί τα παραδοσιακά κόμματα αλλά συναντά ηττοπάθεια, αντιρρήσεις, εχθρότητα. Ο Στυλιανός Γονατάς των Φιλελευθέρων, μάλιστα, προειδοποιεί πως «θα καλέσει τους αξιωματικούς να οργανώσουν στρατιωτικά τμήματα υπό τον Τσολάκογλου για να συντρίψουν την ανταρσία». Ας είναι. Τον Μάη του ’42 ο ψευδεπίγραφος συνταγματάρχης πυροβολικού Αρης Βελουχιώτης, συνοδευόμενος από εννέα καταταλαιπωρημένους αντάρτες, διακηρύττει στη Δομνίστα Ευρυτανίας την ίδρυση του ΕΛΑΣ και την ανάφλεξη του ένοπλου αγώνα. Ακολουθούν σπάνιες στιγμές λαϊκής ανύψωσης στο έπος της Αντίστασης, αλλά και τα Δεκεμβριανά, η Βάρκιζα, ο Εμφύλιος, τα εκτελεστικά αποσπάσματα και τα Μακρονήσια. Το ελληνικό παράδοξο· απόλυτη διαστροφή της Ιστορίας: Οι συνεργάτες των κατακτητών κυριαρχούν μετά τον Πόλεμο, με τις ευλογίες Εγγλέζων και Αμερικανών, και εκδικούνται όσους τους πολέμησαν.

 

Μαρξ και Μπακούνιν. Οι προβεβλημένες μορφές της Πρώτης Διεθνούς των Εργατών, που ιδρύθηκε στο Λονδίνο πριν από 150 χρόνια σαν αύριο, συγκρούονται στα 1872 καθορίζοντας τις πρωτεύουσες τάσεις του επαναστατικού κινήματος: τον ορθόδοξο μαρξικό κομμουνισμό και την αναρχία. Διαβάστε γι' αυτά στις σελίδες 20, 69 και 71. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι προϊόν της ήττας όλων των παραπάνω αλλά και του κοινού νου. Τα «γουναράδικα» του Αρη τα λέει «γουρουνάδικα». Φαντάζεται σαν λιγούρης κοντοσούβλια, εξοχικά και γουρουνοπούλες ψητές, τα οποία, χάρη στις άοκνες προσπάθειές του, είναι πάμφθηνα στην Ελλάδα όπως άλλωστε «το γάλα, το μακαρόνι και τα ρύζα» για να χρησιμοποιήσω την ορολογία του. Παίρνει στην πλάκα τα τραγικότερα και ανατριχιαστικότερα γεγονότα. Τη νεκρανάσταση μέσα στον τάφο της άτυχης γυναίκας στη Σαλονίκη, επί παραδείγματι. Εζησε σαν γιατρός ένα περιστατικό νεκροφάνειας. «Στα καλά καθούμενα η πεθαμένη σηκώθηκε απάνω», δήλωσε καγχάζοντας. Τουλάχιστον αυτήν δεν πρόλαβε να τη θάψει. Καθαρίζει πάντως για πάρτη μας, ιδίως τώρα που έχει βαλθεί να ρίξει τις τιμές στα απορρυπαντικά. Βουνό η σκόνη στα έπιπλα και τα ράφια, που δεν τα παστρεύουν ούτε οι καταιγίδες σε όλη τη χώρα που θα κοπάσουν από το απόγευμα. Αύριο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά κεντρικά και τα νότια.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top