28/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν είναι θέμα εκδίκησης, είναι δικαιοσύνη»

Σε ισόβια καταδικάστηκε η υπάλληλος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για την υπεξαίρεση 1.234.000 ευρώ.
      Pin It

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

getF3433ileΙσόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση 1.234.000 ευρώ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Ταξιαρχούλα Παρασκευά, πρώην υπάλληλο του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης, από το 1992. Η κ. Παρασκευά, που στην απολογία της δήλωσε αθώα, κρίθηκε ένοχη ομόφωνα από το δικαστήριο και χωρίς ελαφρυντικά από την πλειοψηφία των εφετών, σύμφωνα με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/1950.

 

Το χρονικό

 

Η υπόθεση συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και το πανελλήνιο τον Αύγουστο του 2011, όταν και αποκαλύφθηκε αρχικά ότι έλειπαν 35.000 ευρώ από το ταμείο κατά το τελευταίο εξάμηνο. Ο έλεγχος συνεχίστηκε με ορκωτούς λογιστές και το ΣΔΟΕ και διαπιστώθηκε έλλειμμα από το ταμείο 1,3 εκατ. ευρώ.

 

Πάνω από 15 μάρτυρες κατηγορίας, οι περισσότεροι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, κατέθεσαν, ενώ μοναδική μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης ανέλαβε η θεία της, συνταξιούχος υπάλληλος του δικαστηρίου, η οποία αναφέρθηκε στην απόπειρα αυτοκτονίας της πρώην υπαλλήλου, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

 

Το καλοκαίρι του 2011, οι δικηγόροι έκπληκτοι διαπίστωσαν πως είχαν λαμβάνειν μηδενικό μέρισμα από τις παραστάσεις τους στις δικαιοπραξίες, όταν επί σειρά ετών έπαιρναν περί τα 3.000 ευρώ ετησίως. «Προχώρησα σε ελέγχους και διαπίστωσα ότι οι καταστάσεις, τις οποίες εκτύπωνε, ήταν αλλοιωμένες», είπε ο Απόστολος Κομνηνάκας, ο οποίος είχε αναλάβει τη διανομή του μερίσματος στους δικηγόρους. Ετσι, ζήτησε όλα τα διπλότυπα αποδείξεων των συμβολαίων και έβγαλε… λαβράκι! Από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις και εκτυπώσεις απουσίαζαν τεχνηέντως μεγάλα ποσά, ενώ δεν υπήρχε και η σχετική ακολουθία των διπλοτύπων.

 

«Αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη. Δεν μας χαροποίησε η απόφαση με την έννοια της εκδίκησης, αλλά η κ. Παρασκευά δεν έδωσε καμία πειστική εξήγηση, αντίθετα επιχείρησε να σπείρει και υπόνοιες για τους συνεργάτες της από το 1992 που της είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» εξερχόμενος του δικαστηρίου ένας εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, ο Αρης Ελευθερίου.

 

Scroll to top