eroglou

28/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

«Αδιαλλαξία» επιρρίπτει στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο Έρογλου

«Ανυπέρβλητο εμπόδιο» χαρακτήρισε την αδιαλλαξία, που προσάπτει στους Ελληνοκυπρίους, ο Ντερβίς Έρογλου, μετά από συνάντηση του με τον Μπαν Κι-μουν, ενώ τόνισε ξανά πως «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για υποχωρήσεις της μίας πλευράς».
      Pin It

Για «αδιαλλαξία» κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, μετά την χθεσινή «χρήσιμη», όπως την χαρακτήρισε, συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι «το Κυπριακό δεν ξεκίνησε το 1974, αλλά στη δεκαετία του ’60» και ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα στήριξε προτάσεις του ΟΗΕ, όμως η αδιαλλαξία της «άλλης πλευράς» αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο», όπως επεσήμανε.

Στη συνέχεια, δήλωσε πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τα λάθη και τις εμπειρίες άλλων εποχών για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση για όλες τις πλευρές. Ζητάμε να καταλάβουν πως δεν πρέπει να κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, αλλά τις δυο πλευρές».

Επίσης, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για υποχωρήσεις της μίας πλευράς, αλλά για ένα πάρε-δώσε. Ελπίζω να καταλάβει η «άλλη πλευρά» πως οι δυο κοινότητες είναι ισότιμες στις συνομιλίες», ενώ επανέλαβε τη θέση «για να υπάρξει το τέλος της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Σχετικά με τον αν το φυσικό αέριο θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διατύπωσε την άποψη ότι «τα αποθέματα δεν ανήκουν μόνο στη μία πλευρά, αλλά και στις δύο και γι' αυτό το λόγο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει ήδη δύο προτάσεις για συνεκμετάλλευση, όμως και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από το νότο».

Τέλος, σημείωσε ότι «εθνικιστικές τάσεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα πιέζουν για μονομερή εκμετάλλευση», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «αν οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν επί του φυσικού αερίου τότε αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για συμφωνία γενικότερα».

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top