xardouvelis

28/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχείς συναντήσεις Γκ. Χαρδούβελη λόγω τρόικας

Σειρά επαφών του ΥΠΟΙΚ με υπουργούς, εν όψει της άφιξης των δανειστών στην Αθήνα. «Καλές προοπτικές» για το ελληνικό χρέος «βλέπει» το γερμανικό περιοδικό Spiegel .
      Pin It

Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς που χειρίζονται ζητήματα που βρίσκονται στο Μνημόνιο, θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Αντικείμενο τα ανοικτά μέτωπα που θα συζητηθούν με την τρόικα από την προσεχή Τρίτη, 30 τρέχοντος.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τον υπουργό Οικονομικών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, απήντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», αλλά πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός με βάση αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση». Το ίδιο στέλεχος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνάντησης την Τρίτη του υπουργού Εργασίας με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, και εκτίμησε ότι θα είναι θετικό.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στις 11 το πρωί και θα ακολουθήσουν: Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Ο κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:30 με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Στη συνάντησή των κυρίων Χαρδούβελη -Δένδια πρόκειται να εξετασθούν η πορεία των μεταρρυθμίσεων , το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 -2020, καθώς επίσης και η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και η προώθηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την συνολική στήριξη της επιχειρηματικότητας, μεταξύ του οποίου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η αναμόρφωση του νόμου για τις ΑΕ και του Πτωχευτικού Κώδικα.

 

Spiegel: Καλές οι προοπτικές για το χρέος

Μια μέρα πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, το περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι οι προοπτικές του ελληνικού χρέους είναι καλές. Πιο συγκεκριμένα, το περιοδικό επικαλείται κύκλους της τρόικας οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το μερίδιο το ποσοστό των χρεών σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να μειωθεί ως το 2022 κάτω από το ποσοστό του 110% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Αιτία για τις «καλές προοπτικές» είναι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις χρηματαγορές: λόγω αυτών θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» απ' ό,τι έχουν προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος. Όπως τέλος αναφέρει, το περιοδικό, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των πακέτων βοήθειας από τα 30 στα 50 χρόνια.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle 

Scroll to top