Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ  REUTERS/Brendan McDermid


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ
REUTERS/Brendan McDermid

Πεντέμισι χρόνια αφότου η Χίλαρι Κλίντον, τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, του δώρισε το περιώνυμο κόκκινο «κουμπί επαναφοράς» ως μία συμβολική επανεκκίνηση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις κι έπειτα από όλα όσα -εσχάτως κυρίως- μεσολάβησαν στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα (ουκρανική κρίση, δυτική επέμβαση κατά του IS στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας κ.ά.), ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θέτει πια με έμφαση θέμα «επαναφοράς Νο2».

 

Κι έτσι, έπειτα από έναν πύρινο λόγο το Σάββατο στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη -όπου μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι η ουκρανική κρίση ήταν αποτέλεσμα «δυτικού πραξικοπήματος» στο Κίεβο, καθώς και ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν επιλογή τού κατά πλειοψηφία ρωσόφωνου λαού της-, ο Ρώσος ΥΠΕΞ πέρασε χθες στην αντεπίθεση μέσα από ένα σερί συνεντεύξεων σε ρωσικά ΜΜΕ, ζητώντας μία νέα αρχή στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, σε καινούργια όμως βάση.

 

«Δεν αισθανόμαστε καμία απομόνωση», ξεκαθάρισε στο Channel 5 μιλώντας για το ουκρανικό, που όπως υπογράμμισε βελτιώνεται σταδιακά χάρη στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου. «Δεν έχουμε καμία επιθυμία να συνεχίσουμε έναν πόλεμο κυρώσεων κι εμπορικών χτυπημάτων. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό οι εταίροι μας να καταλάβουν τη ματαιότητα των απειλών και των τελεσιγράφων».

 

Ομως «το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» προσέθεσε ο Λαβρόφ σε έτερη συνέντευξη στο δίκτυο RT, υπογραμμίζοντας με νόημα και την προσδοκία της Ρωσίας τα τελευταία σχέδια των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου τους «να είναι σύμφωνα με τη Συνθήκη Νέα START, που είναι νομικά δεσμευτική».

 

Σε κάθε περίπτωση, «δεν πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας κούρσας εξοπλισμών. Η Ρωσία τουλάχιστον δεν θα λάβει σίγουρα μέρος σε κάτι τέτοιο» είπε, αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού και συμβατικού της οπλοστασίου.

 

Ομως «η συνεχής παραβίαση συμφωνιών [από δυτικά κράτη] στις οποίες έχουμε καταλήξει» ανέφερε ο Λαβρόφ -μνημονεύοντας κυρίως ως παραδείγματα τους χειρισμούς στις πρόσφατες κρίσεις της Συρίας και της Ουκρανίας- «μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν είναι δυνατό να έχουμε τελικά οποιαδήποτε συμφωνία μαζί τους»!

 

Είτε όσον αφορά την αμφιταλαντευόμενη στάση απέναντι στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ είτε τη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. και Ουκρανίας -που στο οικονομικό της σκέλος «πάγωσε» έως το 2016, υπενθύμισε ο Λαβρόφ, όπως ζητούσε και ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς- «οι εταίροι μας μετακινούν συνέχεια τα… γκολπόστ, όπως λένε στη γλώσσα τους, αλλάζοντας ξανά και ξανά τους όρους. Αυτό είναι ανέντιμο και τελείως αναποτελεσματικό», τόνισε. Κι πρέπει πια να αλλάξει.

 

«Θα πρέπει να μπει τέλος στην εκμετάλλευση του ΟΗΕ για την εξυπηρέτηση των στενών, εγωιστικών συμφερόντων κάποιου», κατέληξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Κι ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν πια να ενεργούν ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου, και ότι θα πρέπει να συνεργάζονται για την επίλυση θεμάτων»…

 

Scroll to top