29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

…Προς γνώση και συμμόρφωση

Εξτρεμιστές ισλαμιστές εκτελούν γυναίκες ακτιβίστριες και πολιτικούς.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Η Σαμίρα Σαλεχ αλ Νουάιμι εκτελέστηκε δημόσια στη Μοσούλη από το «Ι.Κ.» Joseph Willits/Twitter @josephwillits

H Σαμίρα αλ Νουάιμι ήταν διαπρεπής νομικός της Μοσούλης, μια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναλάμβανε την υπεράσπιση των πιο φτωχών και ευάλωτων πολιτών. Ποτέ καμιά από τις πολλές απειλές που είχε δεχτεί δεν την έκανε να σιωπήσει, ακόμη κι όταν κατέλαβε την πόλη το «Ισλαμικό Κράτος» (Ι.Κ.) επιβάλλοντας μεσαιωνική κτηνωδία. Στις 15 Σεπτεμβρίου σε κείμενό της στο Facebook χαρακτήριζε βαρβαρότητα την καταστροφή τζαμιών και ναών από τους μισαλλόδοξους σουνίτες αντάρτες. Αυτή ήταν και η προαναγγελία της θανατικής της καταδίκης.

 

Δύο ημέρες αργότερα μαχητές του Ι.Κ. επέδραμαν στο σπίτι της και τη συνέλαβαν. Επί πέντε ημέρες τη βασάνισαν για να υπογράψει κείμενο με το οποίο θα αποκήρυσσε όσα έγραψε αλλά και όλη την προηγούμενη δράση της. Δεν το πέτυχαν και με συνοπτική δίκη την έκριναν ένοχη για «αποστασία». Ενα απόσπασμα μασκοφόρων την εκτέλεσε σε κεντρική πλατεία της Μοσούλης, προς γνώση και συμμόρφωση των συγκεντρωμένων έντρομων πολιτών.

 

«Αυτή η αποτρόπαιη δημόσια εκτέλεση μιας γενναίας γυναίκας, της οποίας μοναδικό όπλο ήταν ο λόγος που χρησιμοποιούσε για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκαλύπτει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» και τα μέλη του στερούνται κάθε ιδεολογίας» δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζεΐντ Ρααντ αλ Χουσέιν.

 

Από τον Ιούνιο, όταν το Ι.Κ. κατέλαβε την πόλη επιβάλλοντας τον φασιστικό τρόμο, έθαψε τις γυναίκες κάτω από τη νικάμπ και τις ανάγκασε να μένουν κλεισμένες στα σπίτια τους ή να κυκλοφορούν μόνο συνοδεία ενός άντρα «κηδεμόνα». Σύμφωνα με κατοίκους της Μοσούλης που μίλησαν στην εφημερίδα «El Mundo», ομάδες ενόπλων περιπολούν τους δρόμους ξυλοκοπώντας γυναίκες που κατά τη γνώμη τους δεν τηρούν «σωστά» τους κανόνες του «Χαλιφάτου». «Στα κορίτσια άνω των 12 ετών απαγορεύτηκε να πηγαίνουν σχολείο, τζαμιά, ναοί και αγάλματα έγιναν σκόνη από τα βλήματα των φανατικών, τσιγάρα, ναργιλές και αλκοόλ απαγορεύονται και είναι καθημερινή συνήθεια το μαστίγωμα αντρών και γυναικών για μοιχεία ή ο αποκεφαλισμός ανθρώπων που κατηγορούνται για μαγεία».

 

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ έχει δεχτεί πολυάριθμες καταγγελίες για εκτελέσεις γυναικών τόσο στη Μοσούλη όσο και σε άλλες περιοχές του Ιράκ που ελέγχονται από τους εξτρεμιστές. Στην επαρχία Νινευή στις 22 Ιουλίου δολοφονήθηκε υποψήφια στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και δύο ημέρες αργότερα πολιτικός που συμμετείχε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές εξαφανίστηκε ενώ ο σύζυγός της και μια συνυποψήφιά της απήχθησαν. Εκτοτε αγνοείται η τύχη της. Οπως και χιλιάδων γυναικών που έχουν απαγάγει ως λάφυρα πολέμου για τους μαχητές οι οποίοι οραματίζονται μια κοινωνία της λίθινης εποχής.

 

………………………………………….

 

Πιλότος με μαντίλα

 

Συμμετέχει στους βομβαρδισμούς κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

 

Την ίδια ημέρα που η Σαμίρα εκτελέστηκε στη Μοσούλη, μια άλλη γυναίκα, η Μαριάμ αλ Μανσούρι, έπαιρνε την εκδίκησή της, όταν επικεφαλής ομάδας τεσσάρων πιλότων των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων βομβάρδισε στόχους των ανταρτών του Ι.Κ. στη Συρία. Γράφτηκε μάλιστα πως όταν ο Αμερικανός πιλότος που ζήτησε από τον στόλο των ΕΑΕ να ανεφοδιαστεί στον αέρα άκουσε να του απαντά μια γυναικεία φωνή, χρειάστηκε 20 δευτερόλεπτα για να συνέλθει από την έκπληξη. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι από τις χώρες που διακρίνονται για την προαγωγή των γυναικών.

 

Αλλά η Μανσούρι δεν πτοήθηκε από την άρνηση των αρχών να δεχτούν μια γυναίκα στη Στρατιωτική Ακαδημία. Επέμεινε δέκα χρόνια έως ότου γίνει δεκτή και το 2008 έγινε η πρώτη πιλότος της πολεμικής αεροπορίας στα Εμιράτα. Η μοναρχία του Κόλπου έχει μετατρέψει την 35χρονη σήμερα επισμηναγό σε σημαία εκσυγχρονισμού και αντίβαρο απέναντι στις κριτικές του ΟΗΕ για καταπάτηση των ανθρώπινων και γυναικείων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών.

 

Ανεξάρτητα από την προπαγάνδα, τα αραβικά κοινωνικά δίκτυα έχουν μια νέα ηρωίδα. «Πάρτε κι αυτήν (τη βόμβα) σεξιστές τρομοκράτες: Οι γυναίκες των Εμιράτων φέρνουν βροχή ισότητας από… αέρος» έγραψε στο Twitter μια καθηγήτρια από το Αμπου Ντάμπι.

 

«Γεια ISIS. Σας βομβάρδισε μια γυναίκα. Καλημέρα!» έγραψε με τη σειρά της η Ούλα Αμπντουλχαμίντ, αναλύτρια του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή.

 

Η Μανσούρι ξέρει πως εκπροσωπεί τις προσδοκίες πολλών συμπατριωτισσών της, οι οποίες θέλουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους σπάζοντας τα τείχη των περιορισμών που τους επιβάλλουν και τις συμβουλεύει να ακολουθήσουν το δικό της παράδειγμα.

 

«Ηταν μια δοκιμασία που ανέλαβα με αποφασιστικότητα, αποκτώντας τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις ώστε να αποδείξω πως είμαι εξίσου ικανή με τους άντρες» έλεγε τον περασμένο Ιούλιο στο CNN. Τώρα είναι εκείνοι που βρίσκονται υπό τις διαταγές της.

 

Και απολαμβάνει που είναι αυτή, μια γυναίκα μουσουλμάνα με μαντίλα, η οποία βομβαρδίζει τους μισάνθρωπους και μισογύνηδες αντάρτες του Ι.Κ. αψηφώντας τις απειλές που εξαπέλυσαν εναντίον της ότι «αργά ή γρήγορα θα σε αποκεφαλίσουμε».

 

…………………………………………

 

…ήθελε να δει αγώνα βόλεϊ αντρών

 

Η 25χρονη Ιρανή Γκόντσε Γκαβαμί

Περισσότερες από 465.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατφόρμα Change.org απαιτώντας την απελευθέρωση της Γκοντσέχ Γκαβαμί, νεαρής Ιρανής με βρετανικό διαβατήριο, που συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο γιατί επιχείρησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ αντρών. Την καμπάνια λάνσαρε στο διαδίκτυο ο αδελφός της Ιμάν, που προσπάθησε επίσης να μεταφέρει τη διαμαρτυρία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

 

«Οι γονείς μου είναι απελπισμένοι, μας αρνήθηκαν τη δυνατότητα να την επισκεφτούμε στη φυλακή. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα δικαστεί από το επαναστατικό δικαστήριο», το οποίο ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας. Εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης δήλωσε πως η Γκαβαμί κατηγορείται για προπαγάνδα κατά της κυβέρνησης, κατηγορία που μπορεί να επιφέρει πολυετή κάθειρξη. «Η υπόθεσή της δεν έχει καμιά σχέση με θέματα αθλητισμού, αν και πράγματι συνελήφθη στην είσοδο αθλητικής εγκατάστασης. Η έρευνα συνεχίζεται και θα παραμείνει φυλακισμένη».

 

Η 25χρονη πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου συνελήφθη στις 20 Ιουνίου στην είσοδο του γηπέδου Αζάντι της Τεχεράνης, όπου διεξαγόταν ο αγώνας Ιράν – Ιταλία, όταν μαζί με δεκάδες γυναίκες και άντρες διαμαρτύρονταν κατά του νόμου που απαγορεύει στις γυναίκες να πηγαίνουν στα γήπεδα, όπως γράφει η Διεθνής Αμνηστία, που επίσης έχει αναλάβει σχετική καμπάνια. Εκτοτε παραμένει φυλακισμένη στην απομόνωση στη διαβόητη φυλακή Εβίν, τόπο εγκλεισμού των πολιτικών κρατουμένων του καθεστώτος.

 

Ο Ιμάν αποφάσισε να ξεκινήσει την καμπάνια έπειτα από την άρνηση των αρχών να επιτρέψουν στην οικογένειά της να επικοινωνήσει μαζί της. Την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να επιδώσει ένα γράμμα στην ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη και έκανε δημόσια έκκληση στον πρόεδρο Ροχανί να παρέμβει. Εως τότε η οικογένειά της ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μεταδώσουν την είδηση και να υπογράψουν την έκκληση για την απελευθέρωσή της στο https://www.change.org/p/david-cameron-hassanrouhani-bring-my-sister-home-freeghonchehghavami

 

Scroll to top