29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οδηγία προς τηλε-ναυτιλλομένους

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ξεκαθαρίζει στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τι δεν επιτρέπεται όταν μεταδίδουν τηλεπαιχνίδια.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Οποιος κάνει ένα ζάπινγκ στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής/τοπικής εμβέλειας θα παρατηρήσει ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουν «αβγατίσει» για τα καλά τα τηλεπαιχνίδια με συμμετοχή κοινού μέσω τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης.

 

Ειδικά μετά τα μεσάνυχτα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κανάλι που να μη μεταδίδει και κάποιο τηλεπαιχνίδι (λέμε τώρα). «Πόσα χρήματα απεικονίζονται στη φωτογραφία», «βρείτε πόσες φορές εμφανίζεται η τάδε λέξη», «βρείτε τις ομοιότητες, τις διαφορές» και πάει λέγοντας και κλαίγοντας. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει και πάλι, γι’ αυτό και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέστειλε νέα οδηγία (6.15/9/2014) σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς επισημαίνοντας τι δεν επιτρέπεται κατά τη μετάδοση τηλεπαιχνιδιών τυχερών ή μη.

 

Το ΕΣΡ ξεκαθαρίζει ότι απαγορεύεται η προβολή «μη αδειοδοτημένων τυχερών παιγνίων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα». Οι άδειες ή εγκρίσεις δίνονται από την Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων και το ΕΣΡ διευκρινίζει ποια θεωρούνται τυχερά παιχνίδια: αν υφίσταται έστω κι εν μέρει επιρροή της τύχης και αν υπάρχει «οικονομική διακινδύνευση», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο υφίσταται ιδίως όταν η επιβάρυνση του τηλεθεατή υπερβαίνει τη συνήθη αστική χρέωση τηλεφωνήματος. Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων επιτρέπεται η προβολή από ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ τηλεπαιχνιδιών που έχουν σχετική έγκριση και αναφέρονται σε σχετική λίστα της ΕΕΕΠ. Το ΕΣΡ όμως επισημαίνει ότι νομιμοποιείται να επιβάλλει κυρώσεις για παραβιάσεις νομοθετικών κανόνων που έστω και έμμεσα αφορούν ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τη γενικότερη λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης. Αλλωστε οι κυρωτικές αρμοδιότητες της ΕΕΕΠ τελούν υπό την επιφύλαξη των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ. Τα τηλεπαιχνίδια πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, απαγορεύεται η συμμετοχή σε αυτά ανηλίκων αλλά και σε ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση ανήλικοι. Το τελευταίο μπορεί να θεωρηθεί προειδοποίηση προς ορισμένους ειδικά τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν τέτοια τηλεπαιχνίδια σε πρωινή, μεσημβρινή ή απογευματινή ζώνη είτε αυτούσια είτε ως ένθετα σε άλλες εκπομπές τους.

 

Το ΕΣΡ σημειώνει ακόμη ότι δεν επιτρέπονται ασαφείς δηλώσεις καθώς και η αποσιώπηση κάθε ουσιώδους πληροφορίας ως προς τον τρόπο συμμετοχής σε τηλεπαιχνίδια. Απαγορεύεται επίσης κατά την προβολή τους κάθε προφορική και γραπτή παράσταση που αντιφάσκει με τους γραπτούς όρους. Στα τυχερά παιχνίδια οι συμμετέχοντες πρέπει να πληροφορούνται ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους δεν εξαρτώνται εκτός από την τύχη και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα από την ταχύτητα κλήσης της τηλεφωνικής γραμμής υψηλής χρέωσης. Απαγορεύεται η ραδιοτηλεοπτική προβολή παιχνιδιών «με ακατάληπτη μεθοδολογία επίλυσης του εμφανιζόμενου γρίφου», όπως και «γρίφων με προσομοίωση μαθηματικών πράξεων, στους οποίους χρησιμοποιούνται άγνωστα στο κοινό σύμβολα και ψηφία που ομοιάζουν με τους κοινώς χρησιμοποιούμενους αριθμούς και μπορούν επομένως να παραπλανήσουν τον μέσο τηλεθεατή και ακροατή».

 

Η οδηγία του ΕΣΡ έχει αναφορά σε μια σειρά από διατάξεις, αλλά το θέμα είναι αν από εδώ και στο εξής αυτές θα τηρούνται και πόσο συστηματικός θα είναι ο έλεγχος τέτοιου τύπου τηλεπαιχνιδιών με τα οποία έχει γεμίσει η μικρή μας οθόνη.

 

[email protected]

 

Scroll to top