29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκπνέουν αύριο οι προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος

Νωρίτερα το νέο σύστημα καταβολής ΦΠΑ.
      Pin It

Βαρύς είναι ο λογαριασμός που πρέπει να πληρώσουν μέχρι αύριο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή της 1ης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

 

Το ποσό που θεωρητικά (με βάση τη βεβαίωση των φόρων) θα μπει στα ταμεία του Δημοσίου ξεπερνάει το 1,7 δισ. ευρώ. Το 1,3 δισ. ευρώ αφορά τον φόρο εισοδήματος (συμπεριλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης), ενώ περίπου 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει η πρώτη (από τις έξι συνολικά) δόση του φόρου ακινήτων. Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ΕΝΦΙΑ, δεν προβλέπεται η έκπτωση του 1,5% που ισχύει για άλλους φόρους, όπως ο φόρος εισοδήματος. Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ με την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος καταβολής του φόρου στο τέλος Φεβρουαρίου.

 

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των φόρων συνεπάγεται επιβάρυνση του αρχικού ποσού με 0,73% μηνιαίως. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι στην περίπτωση που παρέλθει δίμηνο από την ημερομηνία που έπρεπε να καταβληθεί -εμπρόθεσμα- ο φόρος, ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν πρόσθετες προσαυξήσεις και πρόστιμα (πρόστιμο 10% επί του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, 20% μετά τους 12 μήνες και 30% μετά την πάροδο διετίας).

 

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2015 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ, με την πιλοτική φάση να ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου.

 

Με το νέο σύστημα, η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του, εξέλιξη που θα συμβάλει σημαντικά στη ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων οι οποίες μέχρι τώρα πληρώνουν ΦΠΑ για τιμολόγια που δεν έχουν εξοφληθεί. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, σε προαιρετική βάση, με όριο τις 500.000 ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως και τα 2 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο, ανεξάρτητα εάν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα.

 

Κ. Τσάβαλος

 

Scroll to top