Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Αύριο το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, καθιστώντας άστεγους εκατοντάδες ανθρώπους.

 

Η κατεδάφιση των κατοικιών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική μεταστέγαση του πληθυσμού σε άλλο χώρο και τα ασφαλιστικά μέτρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται σε ισχύ.

 

Φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πόσο ανέτοιμος και ακατάλληλος για διαβίωση είναι ο χώρος που θέλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να μεταφέρει τους κατοίκους του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο.

 

Στην παλιά αμερικανική βάση, στο Ορος Πατέρα, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι εργασίες για την κατασκευή και τη διαμόρφωση του χώρου για τη μεταστέγαση των Ρομά Χαλανδρίου. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος εξακολουθεί να είναι τραγική.

 

Μισογκρεμισμένα κτίρια, ανοιχτά φρεάτια και απουσία οποιουδήποτε είδους προστασίας από πτώση σε γκρεμό συνθέτουν μία απαράδεκτη και συνάμα επικίνδυνη εικόνα πόσω μάλλον δε αν σκεφτεί κανείς ότι εκεί πρόκειται να μείνουν οικογένειες και να παίζουν μικρά παιδιά.

 

Οσες φορές είχαμε επικοινωνήσει μέχρι τώρα με τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης μας ενημέρωνε ότι δεν θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Ορος Πατέρα. Ο κ. Αγγελάκας μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσει τι σημαίνει «ολοκλήρωση εργασιών» γιατί οι εικόνες τον διαψεύδουν περίτρανα.

 

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 26/09/2014 επανέρχεται στο ζήτημα της εξασφάλισης στέγασης για τους Ρομά επαναλαμβάνοντας, για τέταρτη φορά, τα ασφαλιστικά μέτρα που ισχύουν ήδη από τον Μάιο του 2013. Στο μεταξύ, οι Ρομά του Νομισματοκοπείου, με αίτησή τους μέσω του εκπροσώπου τους, Παναγιώτη Δημητρά, κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη αίτηση αναστολής της κατεδάφισης στο διοικητικό εφετείο.

 

«Λίγες ώρες μετά μας κάλεσαν να πάμε για την υπόθεση και εκεί βρήκαμε τον δικηγόρο τον οικοπεδούχων ο οποίος με έναν ρατσιστικό παροξυσμό περί “κατσικώματος των χωραφιών που έχουν στερηθεί άνθρωποι” και “εγκληματικότητας των Τσιγγάνων” κατέληξε να απαντήσει στο ερώτημά μας σχετικά με το πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι: “Στο δρόμο. Να σκορπίσουν”».

 

• Σήμερα στις 9 το πρωί η ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποιεί πορεία από τον καταυλισμό μέχρι τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οδό Κατεχάκη 56.

 

Scroll to top