29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζωπυρώνονται οι βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών

Νέο θύμα 50χρονος Πακιστανός που περπατούσε αμέριμνος στην Π. Κοκκινιά. Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τα ρατσιστικά χτυπήματα του τελευταίου διμήνου.
      Pin It

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Ο Μοχάμεντ Ιλιάς χτυπήθηκε με σιδερογροθιά

Ο Μοχάμεντ Ιλιάς χτυπήθηκε με σιδερογροθιά

Συμπληρώθηκε χθες ένας χρόνος από τις συλλήψεις των ηγετικών μελών της Χρυσής Αυγής κι ενώ η ναζιστική οργάνωση αρνείται συνεχώς κάθε σχέση με τη δολοφονική βία που ενυπάρχει στην ιδεολογία της, τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις με χαρακτηριστικά ανάλογα των εγκληματικών πρακτικών της.

 

Η αναζωπύρωση των ρατσιστικών επιθέσεων και η βία στο πεζοδρόμιο σε μια περίοδο που προηγείται της επικείμενης ποινικής δίκης της Χρυσής Αυγής αφενός μεν αναδεικνύουν τη μάχη για την ηγεμονία στον εθνικιστικό χώρο και αφετέρου αποτελούν ένα εσωτερικό μήνυμα για τα μέλη της οργάνωσης: «Είμαστε ακόμα εδώ».

 

Τελευταίο θύμα των φασιστών αποτέλεσε ο Πακιστανός εργάτης Μοχάμεντ Ιλιάς, ο οποίος δέχτηκε άγρια επίθεση το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής στη συμβολή των οδών Αρτης και Κορυτσάς, στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς. Ο 50χρονος περπατούσε αμέριμνος, όταν ξαφνικά δέχτηκε επίθεση πισώπλατα κοντά στο σπίτι του από δύο νεαρούς με μαύρες μπλούζες, οι οποίοι τον χτύπησαν με σιδερογροθιά στο πρόσωπο. Σύμφωνα με καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων, οι δράστες, που φώναζαν στον Πακιστανό «να φύγετε όλοι σας από τη χώρα», σταμάτησαν τον ξυλοδαρμό μόνο ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες ανθρώπων της γειτονιάς.

 

Ο Μοχάμεντ, πατέρας 4 παιδιών, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Αττικό Νοσοκομείο. Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κάποια σύλληψη έως αργά χθες το βράδυ. Οπως εξήγησε πάντως το ίδιο το θύμα, γνώριζε φυσιογνωμικά τους δράστες οι οποίοι μένουν στην ίδια γειτονιά, χωρίς να έχουν ποτέ συνομιλήσει. Τον τελευταίο μήνα υπήρξαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα περιστατικά επιθέσεων στην ίδια περιοχή.

 

Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις υπόλοιπες επιθέσεις στην Αττική το τελευταίο δίμηνο:

 

*1η Αυγούστου, μια ομάδα πέντε νεαρών χτύπησε με σιδερολοστούς έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας τον 34χρονο Σ.Μ. από το Πακιστάν. Τον έστειλαν στον «Ευαγγελισμό» με μώλωπες και σπασμένα σαγόνι και δόντια.

 

*Ξημερώματα 7ης Αυγούστου στην οδό Κερκίνης, στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, 3 άνδρες (οι δύο με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρα ρούχα) ρωτούν έναν Ιρανό μετανάστη «από πού είσαι ρε;» Μόλις εκείνος τους απάντησε, τον μαχαίρωσαν τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Οι γιατροί μέτρησαν δώδεκα μαχαιριές και του έκαναν περίπου εξήντα ράμματα.

 

*Στις 14 και 15 Αυγούστου χρυσαυγίτες εισέβαλαν στο σχολείο όπου στεγάζεται το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. Κατέστρεψαν υποδομές, έκλεψαν έναν υπολογιστή και άφησαν την υπογραφή τους στον τοίχο.

 

*Ξημερώματα Σαββάτου 23 Αυγούστου, δέκα με δεκαπέντε άτομα με ξυρισμένα κεφάλια προκάλεσαν βαριά τραύματα σε ομόφυλο ζευγάρι που καθόταν σε παγκάκι στην πλατεία Βαρνάβα. Ηταν η τέταρτη ομοφοβική επίθεση στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι.

 

*Στις 6 Σεπτεμβρίου, έξι μαυροντυμένοι άνδρες, με ξυρισμένα κεφάλια, οι οποίοι επέβαιναν σε τρία μηχανάκια μικρού κυβισμού, επιτέθηκαν και χτύπησαν δύο Σομαλούς μετανάστες, έξω από το σπίτι τους στην οδό Μιχαήλ Βόδα. Κατέληξαν στο νοσοκομείο με δέκα ράμματα στο κεφάλι ο καθένας.

 

*Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου ένας από τους στενούς φίλους του Παύλου Φύσσα δέχεται επίθεση με κατσαβίδι (που τον τραυμάτισε στον μηρό) από ακροδεξιούς, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

*Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες αναφέρουν επίθεση το απόγευμα του Σαββάτου σε αντιφασίστα στη Λυκόβρυση.

 

Scroll to top