29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ξαναγράφετε την ιστορία του ΚΚΕ»

Σκληρή απάντηση της «Κίνησης Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας» στο κείμενο της ηγεσίας του κόμματος όπου την κατηγορεί για μετάλλαξη και ιδεολογική μετατόπιση μέσω ακραίου συγκεντρωτισμού και από τα πάνω φραξιονισμού.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Εσείς είστε ΚΚΕ;» Το ερώτημα αυτό απευθύνει στην ηγεσία του ΚΚΕ η πολιτική κίνηση «Κίνηση Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας» απαντώντας επί της ουσίας στο ενημερωτικό σημείωμα που προ δεκαημέρου είχε αποστείλει στις οργανώσεις του κόμματος η γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής και με το οποίο χαρακτήριζε, μεταξύ άλλων, τον «Εργατικό Αγώνα» ως «οπορτουνιστική ομάδα που δουλεύει σχεδιασμένα μέσα και έξω από το κόμμα, ενάντια στη γραμμή και την ηγεσία του».

 

Ποιο κόμμα νέου τύπου;

 

Στην απάντηση του «Εργατικού Αγώνα» τονίζεται πως «κατανοούμε την πολιτική και ιδεολογική αδυναμία της ηγετικής ομάδας του κόμματος να τοποθετηθεί με επιχειρήματα απέναντι στον Εργατικό Αγώνα» και σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η ιδεολογική μετατόπιση που έχει προκαλέσει στο ΚΚΕ η μετάλλαξη που έχει επιβάλει στη φυσιογνωμία του ως Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος νέου τύπου δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί παρά μόνο στα μουλωχτά, με όρους φραξιονισμού και από τα πάνω και ακραίο συγκεντρωτισμό». Και εγκαλούν την ηγεσία του Περισσού ότι «ποτέ δεν έγινε στο εσωτερικό του ΚΚΕ μια ανοιχτή ιδεολογικοπολιτική συζήτηση για όλες τις αλλαγές που επέφερε στο κόμμα η ηγετική του ομάδα», αναφέροντας μάλιστα ότι «αντιθέτως ακολουθήθηκε η πρακτική της διολίσθησης, των εσωτερικών εκκαθαρίσεων και αποκλεισμών όσων διαφωνούσαν έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι συσχετισμοί και το κλίμα που επέτρεψε να ληφθούν μια σειρά αποφάσεις με αποκορύφωμα αυτές του 19ου συνέδριου».

 

Η ρήση του Χαρίλαου

 

Θέτουν δε το ερώτημα «γιατί είμαστε οπορτουνιστές; Επειδή η ηγεσία βαφτίζει τη γραμμή της επαναστατική;» και αναφερόμενοι στη ρήση του Χ. Φλωράκη «παινεύουμε τους πεθαμένους για να θάψουμε τους ζωντανούς» τονίζουν ότι «η σημερινή κομματική ηγεσία έχει αντιστρέψει πλήρως τη ρήση του Χαρίλαου… αυτή θάβει τους πεθαμένους όσο πιο βαθιά γίνεται για να εξυψώσει τους ζωντανούς, δηλ. τον εαυτό της». Ως προς την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του Περισσού να ξαναγράψει την ιστορία του κόμματος σημειώνεται πως «όλη την ιστορία του ΚΚΕ την έχει βγάλει λάθος, όλη του τη δράση τη θεωρεί οπορτουνιστική και χωρίς αιδώ ισχυρίζεται ότι τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ αποκαταστάθηκαν επί των ημερών της». Και επισημαίνουν με μια δόση πικρού χιούμορ: «Ετσι όπως λειτουργεί το κόμμα ακόμη και ο Μαρξ να ήταν μέλος του -αν ήθελε να παραμείνει στις κομματικές γραμμές- θα του ήταν αδύνατο να μας δώσει και μια σελίδα από το έργο του».

 

Scroll to top