29/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνει γήπεδο στην τρόικα

Η κυβέρνηση περιμένει τους εκπροσώπους των δανειστών και θα προσπαθήσει να ροκανίσει χρόνο μέχρι να διαφανούν οι προθέσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΔΑΛΗ

Αμυνα στην τρόικα και κλιμάκωση των επιθέσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι οι άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, μέχρις ότου εκδηλωθούν οι διαθέσεις των εταίρων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιχείρησε με την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ν.Δ. να ζεστάνει τον κομματικό πατριωτισμό των συντηρητικών ψηφοφόρων, όμως δίχως συγκεκριμένα μέτρα χαλάρωσης των οικονομικών βαρών, που θα αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2015, ο οδικός χάρτης με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει ανέφικτος.

 

Δημοσκοπικός κατήφορος

 

Ο δημοσκοπικός κατήφορος των δύο κυβερνητικών κομμάτων, που αποτυπώνεται ανάγλυφα στην έρευνα της Public Issue για την «Εφ.Συν.», επιβεβαίωσε την αίσθηση που έχει παγιωθεί πλέον στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αλλά και στο κυβερνητικό σχήμα, ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι προδιαγεγραμμένη.

 

Γι' αυτό και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κάνουν ό,τι μπορούν για να επανασυσπειρώσουν τα κομματικά τους ακροατήρια με ευθείες βολές, όπως έκανε ο πρωθυπουργός στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και ανάλογη απάντηση από τη Χ. Τρικούπη. Η βολή του κ. Σαμαρά δεν έγινε εν θερμώ, αλλά όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σηματοδοτεί και το άνοιγμα που θέλει να κάνει η Ν.Δ. προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, παρ΄ότι αυτή τη στιγμή προκαλεί άλλο ένα πρόβλημα στον Ευάγγ. Βενιζέλο.

 

Αύριο αρχίζει ο νέος κύκλος των συνομιλιών με την τρόικα, με τους υπουργούς, πλην του υπουργού Οικονομικών, να διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν σε πιέσεις για νέα μέτρα, ενώ για τα ήδη συμφωνημένα επίσης εκφράζονται επιφυλάξεις εάν μπορούν να εφαρμοστούν στον χρόνο που έχει οριστεί. Τα μηνύματα αυτά δημιουργούν προβληματισμό στο μέγαρο Μαξίμου και εντός των ημερών αναμένεται νέα συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο για την αμυντική τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι των εκπροσώπων των δανειστών.

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, συν τα αναδρομικά για δικαστικούς και ένστολους, όπως και τις παροχές για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κόστος συνολικά θα συγκρατηθεί για το 2015 στο 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο η διπλάσια αναφορά της τρόικας παραπέμπει σε εμπλοκή.

 

Προσχέδιο φοροελαφρύνσεων

 

Σε μία εβδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το προσχέδιο και όπως συγκλίνουν οι πληροφορίες πολλά από τα κρίσιμα κεφάλαια θα είναι ανοιχτά. Στα μέσα Οκτωβρίου κυβερνητικοί παράγοντες και τρόικα θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την τακτική σύνοδο του ΔΝΤ, όπου αναμένεται η πρώτη επίσημη βολιδοσκόπηση του Γκ. Χαρδούβελη για τη διακοπή του Μνημονίου.

 

Και από τη Χαλκιδική ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «όχι μόνο δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, αλλά από το 2015 θα μπορούμε να σταθούμε όρθιοι, χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του Μνημονίου». Χωρίς θετική αξιολόγηση από την τρόικα, η συζήτηση είναι στον αέρα και η κατάσταση στο εσωτερικό θα επιβαρύνεται, αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, επιμένουν πάντως ότι «πιέσεις για νέα μέτρα, δίχως να αποσαφηνιστεί το επόμενο πλαίσιο, δεν θα έχουν αποτέλεσμα». Η κυβέρνηση θα προτιμήσει τη διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα μέχρι τον Νοέμβριο, ώστε να τελειώσουν και τα stress tests των τραπεζών και να πιέσει για συμφωνία-πακέτο.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα, που επιδεινώνουν την ήδη κακή εικόνα της κυβέρνησης. Εκτός από τις παραινέσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς «να χαμηλώσουν τους τόνους για τα εκκρεμή θέματα που έχουν με την τρόικα», τις επόμενες ημέρες θα κληθούν σε συνεργασία. Απροθυμία όμως διαπιστώνεται στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, παρά τη νέα σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Σαμαράς στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Scroll to top